Відмова від «Південного потоку» додасть Україні проблем – експерт

Читать на русском

Неможливо спрогнозувати, чи збереже «Газпром» постачання газу в Європу на рівні, який забезпечить вигідну роботу української ГТС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів енергетичний експерт Володимир Омельченко.

«Під час свого візиту до Туреччини президент Росії Володимир Путін заявив, що проект будівництва газопроводу «Південний потік» реалізований не буде. Основною причиною відмови від будівництва стала відсутність підтримки проекту з боку Європи. Для України відмова від «Південного потоку» означає, що в найближчі роки наша країна залишиться основним транзитером російського газу в Європу, і це безумовно великий плюс. Також Україна зберігає своє значення як транзитна територія для доставки російського газу в Європу. Тому і «Газпрому», і російському керівництву доведеться з цим рахуватися, але, з іншого боку, це  для України і величезний мінус, тому що гроші від транзиту не настільки великі, як ті проблеми, з якими зіткнеться Україна. Наприклад, українська ГТС для підтримки в працездатному стані потребує модернізації, вартість якої, за офіційними даними, оцінювалася в $ 5,3 млрд», - розповідає Омельченко.

Зі слів експерта, Росія залякувала Україну альтернативним маршрутом поставки газу в Європу по дну Чорного моря, зараз це питання знято, але виникає інше: неможливо спрогнозувати, чи збереже «Газпром» постачання газу в Європу на рівні, який забезпечить вигідну роботу української ГТС.

Зауважимо, що раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підкреслював, що українська ГТС цілком справляється з транзитом газу, і немає сенсу вкладати гроші в «Південний потік».

Читайте також: Від ремонту вулиць до енергозберігаючих технологій: що обіцяють мери міст

Відзначимо, що минулого року «Газпром» реалізував європейським споживачам 160 млрд кубів газу (через Україну, Білорусь і трубопровід «Північний потік»), при цьому через нашу країну було прокачано 86 млрд куб. м. Пропускна спроможність української ГТС в напрямку Європи становить 142 млрд куб. м газу на рік, білоруської – 38, «Північного потоку» – 55.

Проте Європа прагне знизити залежність від «Газпрому». Зокрема, Литва, яка на 100% залежала від російського газу, успішно вирішила цю проблему – за півтора року був побудований LNG-термінал і в кінці жовтня до нього приєднався перший танкер з газом. Аналогічні термінали споруджуються в Польщі. Планується їх будівництво в Хорватії. З наступного року США розраховує почати постачання зрідженого газу в Європу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: