У Парубія були розбіжності з Порошенко ще на посаді секретаря РНБО

Читать на русском

З посади секретеря РНБО Парубій міг піти через неспівпадання в планах з Президентом Порошенко, тому питання в тому, якщо й буде його призначення, то на який строк.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог Віктор Каспрук та політичний експерт Євген Жеребецький.

«Призначення Парубія на посаду віце-спікера в цілому сприймається позитивно, але не виключено, що це може бути певна демонстрація того, що прийшли нові депутати в парламент та домоглись того, щоб отримати свої обіцяні квоти», - вважає Каспрук.

Водночас, політичний експерт вважає, що на посаду першого віце-спікера розглядалось три претенденти: Андрій Тетерук, Андрій Парубій та близький соратник Яценюка Іванчук, який ще претендує на посаду голови Комітету з економічної політики. Відомо, що Ляшко також претендував на цю посаду, але в його пріоритеті – бюджетний комітет.

«Що стосується Парубія, то кандидатура гідна для посади, але всі знають, що він був секретарем РНБО, і вже тоді в нього були розбіжності з позиціями Порошенко. Ймовірно з посади він теж міг піти через неспівпадання в планах з Президентом Порошенко. Тому питання в тому, якщо й буде його призначення, то на який строк і як будуть складатися їх політичні взаємини в такому ракурсі», - розповідає Євген Жеребецький.

Відзначимо, раніше депутат від Блоку Петра Порошенка Олександр Черненко прогнозував, що першим заступником спікера буде обрано Андрія Тетерука («Народний фронт»), а заступником – Оксану Сироїд («Самопоміч»).

Водночас лідер фракції Олександр Турчинов заявив, що їх команда вирішила висунути на посаду першого віце-спікера Верховної Ради України Андрія Парубія.

«Ми прийняли рішення підтримати Андрія Парубія на першого віце-спікера», - заявив Турчинов.

За словами ж політичного експерта Жеребецького, наразі «президентська» команда погодилася віддати «прем'єрські» крісла міністрів юстиції та внутрішніх справ. Таким чином, відповідні Міністерства продовжать очолювати Павло Петренко і Арсен Аваков. Олександр Турчинов, ймовірно, піде на місце секретаря РНБО або може залишитися в Раді на місці керівника фракції НФ.

Читайте також: Депутати не можуть поділити бюджетний комітет

Нагадаємо, раніше депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Микола Томенко запевняв, що в четвер, 4 грудня, керівництво парламенту повністю сформують.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: