Призначення Яресько полегшить переговори з МВФ – експерт

Читать на русском

Новий міністр фінансів Наталія Яресько полегшить переговори з МВФ та США, які відіграють вирішальну роль у фінансуванні країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Василь Юрчишин та економічний консультант Володимир Сіденко.

«МВФ досить бюрократична організація, яка має певний графік, зафіксований в Меморандумі, згідно якого Україна отримує фінансову допомогу, й МВФ буде його дотримуватися, якщо у свою чергу українська сторона виконуватиме вимоги Фонду. Ми вже пропустили транш у вересні, на грудень мав бути четвертий транш, але його Україна скоріш за все отримає лише в січні», - розповідає Володимир Сіденко.

За його словами, зараз все залежить не лише від Яценюка й того, чи зможе він внести правки в Бюджет до кінця року чи ні, але й від кадрових змін, зокрема від новообраного міністра фінансів Наталії Яресько.

Відзначимо, що на брифінгу Наталія Яресько заявила, що вона зможе виконати програму уряду.

«Команда спрямована на те, щоб змінити країну, щоб поліпшити прозорість і знищити корупцію. Тут члени команди, яка готова боротися з викликами, що стоять зараз перед Україною. Цей уряд професіоналів і технократів, і ми маємо намір працювати», - повідомила Яресько.

В цей же час, Володимир Сіденко вважає, що призначення Яресько на посаду полегшить переговори з МВФ та США, які відіграють вирішальну роль у фінансуванні країни.

На думку економічного експерта Василя Юрчишина, питання Нафтогазу та прийняття Бюджету не є єдиними необхідними для отримання наступного траншу.

«Вважаю, що місія, яка була в кінці листопада оцінила загальний стан і в найближчий час буде проводити консультації з керівництвом, і приймати рішення щодо України, тому всі реформи будуть розглядатись в комплексі. Щодо Яценюка, уряду. то вони не мають іншого вибору, аніж як прийняти проекти бюджету вчасно, тим паче, що новий міністр фінансів заявила, що бюджет буде представлений в 20-х числах грудня», - вважає Василь Юрчишин.

Читайте також: Яресько, Абромавічус, Квіташвілі: що обіцяють мінстри

Нагадаємо, що американка Наталія Яресько прийняла громадянство України і була призначена Верховною Радою міністром фінансів України. При цьому відзначимо, що Яресько уникла прямої відповіді на запитання, чи відмовилася вона від громадянства США після того, як прийняла громадянство України.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: