РФ виділяє 4% ВВП на оборону, а Україна планує збільшити показник до 3%

Читать на русском

Щоб ефективно реформувати військову промисловість, необхідно приватизовувати оборонні підприємства України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник.

«В країнах НАТО стандартом витрат на оборону вважається два відсотки ВВП, в той час, коли Україна ще недавно витрачала на ці цілі близько одного відсотка. Росія, виділяє на військові потреби близько чотирьох відсотків ВВП. Зараз необхідно приватизовувати оборонні підприємства України, щоб ефективно реформувати військову промисловість і отримувати сучасні розробки військової техніки, а також поповнити бюджет країни», - вважає експерт.

Слід зазначити, що українське керівництво прийняло рішення про фінансове забезпечення сектору безпеки і оборони та невідкладне доопрацювання державного бюджету України на 2015 рік, передбачивши пріоритетність фінансування оборонних програм. Зокрема, передбачається фінансування потреб національної оборони на рівні 3 відсотків ВВП в році, хоча раніше уряд планував виділяти близько 5% ВВП.

Читайте також: Ці руки нічого не брали: «Оппоблок» претендує на антикорупційний комітет ВР

Нагадаємо, що зараз цей показник становить 1,02 відсотка ВВП. За даними Держстату, реальний показник ВВП України в третьому кварталі 2014 року зменшився на 5,1% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Раніше Міжнародний валютний фонд спрогнозував скорочення реального ВВП в Україні на 6,5% в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: