Технічні можливості України дозволяють імпорт електроенергії лише з РФ

Читать на русском

У разі «критичної точки» необхідно мати певний перелік підприємств, які не є вкрай важливими для економіки, а значить, на них можна подавати електрику частково або відключати на час.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» незалежний експерт з питань енергетики Володимир Саприкін.

«Ситуація з електроенергією дуже складна, це пов’язано з дефіцитом вугілля марок А і Т. Деякі електростанції вже зараз працюють в критичному режимі через брак вугілля, а значна частина шахт взагалі не працює. Росія, у контексті технічних можливостей – єдина країна, з якою можна імпортувати електрику. Проте, складність не лише в тому, що це підсилює залежність України від Росії, але питання полягає, що навіть за умови підписання будь-яких угод чи контрактів, РФ одним днем може припинити поставки електроенергії», - розповідає експерт.

А також додає, що «з точки зору збереження енергосистеми, для того, щоб вона не впала повністю, і у випадку «критичної точки», необхідно мати певний перелік підприємств, які не є вкрай важливими для економіки і на них можна подавати електрику частково або відключати на час. Звичайно, лікарні, дитячі садки, школи, оборонні заводи та інші значимі підприємства не відключатимуть», - вважає спеціаліст.

Читайте також: Яценюк хоче визнати Росію терористами

Нагадаємо, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості дозволило імпорт електроенергії з Росії. Дозвіл було надано компанії «Енергомережа», яка може законтрактувати потужності до 1500 МВт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: