Заява РФ про неправомірність демаркації – шантаж і залякування – експерт

Читать на русском

Лише делімітація кордону має проводитись виключно за згодою обох сторін, а на демаркацію Україна має право проводити в односторонньому порядку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак та експерт-міжнародник Володимир Крижанівський.

«Якби проводилася делімітація кордону, вона обов'язково узгоджувалася б з обома сторонами і затверджувалася Верховною Радою та Державною Думою з боку Росії. Для демаркації – це не є необхідністю, тому що є положення, які дозволяють проводити демаркацію в односторонньому порядку, й Україна саме в такій ситуації, коли це зробити вкрай необхідно. Лінія кордону має 200 метрів і демаркація проходить в цих межах, тому єдиною проблемою, яка може бути – це порушення люфта в 200 метрів», - пояснив спеціаліст.

З його слів, Росія має діяти в рамках міжнародних договорів і припинити шантаж та залякування, оскільки для них демаркація – це втрата «руського світу»

Водночас, з оголошеною демаркацією кордону з українського боку, на прес-конференції голова комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков пообіцяв Україні багато проблем.

«Якщо ви хочете отримати потім, після односторонньої демаркації, цілу суму проблем, тоді це правильний шлях. Якщо ви хочете перетворити кордон в фактор стабільності, тоді демаркація повинна бути спільною», – заявив Пушков.

В свою чергу, екс-надзвичайний і повноважений посол України у РФ Володимир Крижанівський наголошує на тому, що з юридичної точки зору не має ніяких правопорушень і абсолютно законне право України проводити демаркацію кордону в односторонньому порядку в даних умовах.

Читайте також: Смертний вирок тепер законний на Донбасі

Нагадаємо, 24 вересня Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про доручення уряду провести односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону у зв'язку з існуючими загрозами національній безпеці.

Вчора, 19 листопада 2014 року, уряд затвердив дане рішення.


ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: