Вільна економічна зона на Донбасі в умовах війни неможлива – експерт

Читать на русском

Якщо Порошенко буде публічно вести прямі переговори з фейковими організаціями ДНР та ЛНР, одразу буде звинувачений у зраді принципу територіальної цілісності країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

«Ситуація радикально відрізняється від того, що було в Криму. В Криму відбулась анексія території певною державою, і Росія там реалізує свої права. Що стосується Донбасу, то там ситуація абсолютно інша. Для того, щоб працювала вільна економічна зона, необхідно, щоб ця зона мала якусь внутрішню організацію. В Криму це право належить Росії, на Донбасі – нікому, а якщо Порошенко публічно буде вести прямі переговори з фейковими оргінізаціями ДНР і ЛНР, відразу буде звинувачений у зраді принципу територіальної цілісності країни. Тому, яким способом встановити режим вільної економічної торгівлі – незрозуміло», – каже експерт.

За його словами, за умови конституційного контролю української влади, є сенс вирішувати два питання: створення зони зі спеціальним економічним режимом та формування невеликих спеціальних зон на території Донбасу для відновлення місцевого потенціалу.

«Зараз промисловість Донбасу практично не працює і навіть якщо її і вдасться запустити, одразу постане питання про ринки збуту та митне адміністрування продукції, виробленої в «народних республіках», тому, як вибудувати економічні відносини з цією територією – поки що спірне питання», – констатує Жаліло.

Читайте також: Потік російської воєнної техніки до України не припиняється

Як уже повідомляло «Слово і Діло», у жовтні Президент підписав закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Особливий порядок передбачений на три роки з дня набрання чинності. Пізніше, 4 листопада, Петро Порошенко ініціював засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому, зокрема, розглядалося питання скасування закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: