5 аргументів, чому місцеві вибори пройдуть восени 2015

Читать на русском

Перезавантаження влади на місцях, про необхідність якої політики чомусь згадують навіть частіше, ніж про реформи, скоріш за все не відбудеться навесні. Хоча вибори анонсував наприкінці жовтня особисто кум Президента Юрій Луценко.

«Я думаю, що висловлю думку нашої партії, коли скажу, що ми будемо домагатися, щоб місцеві вибори відбулися орієнтовно в березні наступного року», – сказав він ще до оприлюднення офіційних результатів дочасних парламентських виборів.

Власне, слова екс-політв’язня доби Януковича є додатковим аргументом, що місцевих виборів весною не буде, адже вже утвердилася певна курйозна традиція – прогнози Луценка не збуваються, або збуваються з точністю до навпаки.

Окрім цього пасіонарного моменту, є ще 5 куди вагоміших аргументів, що місцеві вибори пройдуть не дочасно, а в конституційні терміни.

Аргумент №1 – Законодавство. Згідно з діючою редакцією Конституції України, місцеві вибори мають відбутися у останню неділю жовтня 5 року повноважень місцевих органів влади, тобто 25 жовтня 2015 року.

Волевиявлення мало би відбутися на основі нового виборчого законодавства та уже після децентралізації, а це – зміни до Конституції, які передбачають серйозний підготовчий процес та баталії у парламенті.

Як зауважують експерти та й самі учасники змін до законодавства, зокрема куди авторитетніші у прогнозах, ніж Луценко, Володимир Гройсман та Микола Томенко, усе це займе час до кінця весни або навіть літа 2015 року. «Ми плануємо, що це (місцеві вибори – ред.) можна провести все-таки в жовтні, але до цього нам потрібно змінити Конституцію України», – наголосив нещодавно в ефірі 5 каналу Гройсман, уточнивши, що редагування Основного Закону має бути завершене до 1 липня 2015 року.

Аргумент №2 – Коаліціада. Вагомий аргумент і з точки зору часу, бо коаліційні перемовини досі тривають, і їм не видно ні кінця, ні краю, і з точки зору домовленостей, адже схоже у коаліційній угоді аж на близько 60 сторінках планують зафіксувати кожен подих союзників, не те, що дату проведення місцевих виборів.

І як нещодавно зауважила Ганна Гопко від імені Самопомочі, яка також бере участь в коаліціаді, більшість учасників перемовин згодні на осінь 2015 року.

Аргумент №3 – Позиція лідерів. Попри заяви Луценка, осінь оптимальна як для Порошенка, так і для Яценюка, які сьогодні стали на шлях Ющенка і Тимошенко.

Президент відверто не готовий ризикувати, тому побоюється програти другі вибори поспіль, які засвідчать подальше падіння його рейтингу. Водночас, змінити владу на місцях під себе Порошенко може і через розпорядження та укази, що власне вже робить останні кілька місяців.

Щодо Яценюка, то попри багатообіцяючу перемогу на парламентських виборах, він з однопартійцями відверто готується зайти у владу, а йти з неї на вибори після зими, переповненої газовими і торговими війнами, валютними істериками та політичними інтригами, – це самогубство. Яценюку та його команді треба спершу засвідчити свою профпридатність як «сильної команди для складних часів». Або принаймні створити відповідну картинку для виборця.

Тому обом таборам потрібна політична передишка до осені. Вона на руку, до речі, і дрібнішим гравцям: Самопомочі треба відійти від розколу, Ляшку – зупинити електоральне піке, Опозиційному блоку – надалі утвердитися як опозиції, Тимошенко – остаточно очиститися та зрозуміти власне місце у політикумі.

Аргумент №4 – Відсутність коштів. Якими «бюджетними» не планували б місцеві вибори, а виборчу кампанію ще більш короткою, порівняно навіть з останньою парламентською, пояснити та виправдати ці витрати перед виборцям у нинішній ситуації буде важко. Ще важче – витрати політиків на борди, ефіри, штаби та решти принади агітації.

До осені ж відшукати «зайвий» мільярд, а може і два гривень на втілення демократії не так складно.

Аргумент №5 – Війна. Останній і, мабуть, найвагоміший. Тим паче, що ситуація на сході розвивається у напрямку загрози повномасштабних військових дій, а не замороження конфлікту за сценарієм Придністров’я та Абхазії.

«Згідно з аналізом ЦДАКР (Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння – ред.), Україна може очікувати новий етап війни і є ймовірність, що він почнеться в другій половині зими, зокрема, в лютому», – зауважив у коментарі «Слову і Ділу» директор центру Валентин Бадрак.

Про таку загрозу повідомили і в останньому звіті РНБО від 16 листопада: «Фіксуються ознаки підготовки терористів і російських військ до проведення наступальних операцій», – заявив спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Немов у відповідь на маневри Росії та прогнози експертів, президент Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті Bild наголосив: «Ми підготувались до сценарію повномасштабної війни. Українська армія знаходиться в значно кращому стані, ніж усього п'ять місяців тому».

Водночас, ще одні вибори під вибухи та постріли «градів» не зрозуміє ні Україна, ні Захід.

***

Знайти бодай один контраргумент на користь місцевих виборів навесні, який був би вагоміший за озвучені 5, сьогодні важко.

Та і Юрій Луценко на цю тему більше не висловлюється.

Олександр Ворошилов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: