Взимку є загроза відключення від теплопостачання - експерт

Читать на русском

Гострий дефіцит палива на теплоелектростанціях може призвести до того, що під час опалювального сезону можливі відключення від теплопостачання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Через те, що 60 відсотків шахт України перебувають на території Донбасу, яку контролюють бойовики, в Україні — дефіцит вугілля. Теплову енергетику забезпечує в більшості саме вугілля, а його дефіцит загрожує тим, що під час зимі можливо відключення від електроенергії та теплопостачання. Тобто створюється ще одна кризова ситуація, і Україна змушена буде здійснювати закупівлі польського вугілля, оскільки українського вугілля не вистачає, а російське купувати ніхто не буде», - розповідає експерт.

За його словами, самостійно проблем вугільної галузі в цьому році не вирішить, хоча зараз уряд і ставить завдання збільшити потужності Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», таким чином збільшити частку атомної енергії у загальному виробництві електроенергії в Україні.

Водночас, дві найбільші енергогенеруючі компанії України – «Центренерго» і ДТЕК –прийняли рішення закупити 3,1 млн тонн вугілля в Росії.

А міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан пообіцяв збільшити обсяги вугілля, які будуть відвантажуватися на теплоелектростанції.

Читайте також: СБУ накрила «конвертаційний центр», який відмив понад 500 мільйонів

Нагадаємо, що Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії, оператор усіх діючих АЕС України. «Енергоатом» також відповідає за безпеку всіх АЕС країни.

В Україні діє 4 атомних електростанції із 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, із 6 реакторами загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою у Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: