Купуючи вугілля в ДНР, Україна фінансує сепаратистів – експерт

Читать на русском

Рішення РНБО, щодо енергобезпеки України – це загальні дії на папері, а в реалії в ньому є пункти, які ще більше створюють залежність від енергоносіїв Росії

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Те, що рішення РНБО тепер зафіксоване на папері жодним чином ніяк не впливає на хід енергетичної ситуації, яка склалась. Так, центральні державні органи мають визначитися, як працюватиме фінансово-банківська система в окупованому Донбасі. Вирішити питання щодо імпорту електричної енергії з РФ для її постачання споживачам. Але як можуть загальні напрямки дій, які незрозуміло як будуть реалізовані, забезпечити опалювальний сезон в той час, коли перший заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Юрій Зюков говорить, що Україна, яка не визнає самопроголошені ДНР і ЛНР, може найближчим часом почати закупівлю вугілля, видобутого на шахтах підконтрольного сепаратистам Донбасу? І в той же час, згідно цього рішення має відремонтувати пошкоджену бойовими діями інфраструктуру, аби люди не замерзли взимку», - розповідає Омельченко.

За його словами, зараз ситуація з вугіллям у країні дійсно критична, але скоріше за все, що хтось навмисно підводив її до такого стану. Вважаю, що це приклад недалекоглядності Міністерства енергетики, якому потрібно було не тягнути до кінця, а купувати й вивозити з Донбасу це вугілля ще влітку.

«Складається така ситуація, що Україна може купувати вугілля в ДНР та ЛНР і цим самим фактично фінансуючи ці території», - повідомляє експерт.

Читайте також: Бойовики «ДНР» хочуть відкрити свій банк

Нагадаємо, 16 листопада, Петро Порошенко перебував з робочим візитом у Словацькій Республіці. В результаті, словацька сторона запевнила, що продовжуватиме реверс газу, незважаючи на зменшення поставок з Росії.


ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: