МВФ має збільшити «пакет допомоги» Україні на $15 млрд – експерт

Читать на русском

Необхідно переглянути «пакет допомоги» від МВФ, який узгоджувався навесні, оскільки він укладався зовсім в інших умовах, коли не було ще таких активних бойових дій. А подорожчання курсу долара з 8 до 16 гривень, передбачає абсолютно інші ціни у всіх секторах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів науковий консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Однією з проблем, є те, що Україна має погасити борг Росії, за використанний газ минулого періоду в розмірі близько 5,3 млрд дол. При цьому 3,1 млрд дол. необхідно сплатити вже до кінця 2014 року. Ще одним момент повязаний з положенням грошової валюти й курсом доллара. Банки витратили близько 3 млрд дол на інтервенцію», - каже експерт.

З його слів, нині золотовалютні резерви скоротились нижче критичного рівня й більше не відповідають ніяким міжнародним нормам.

«Крім того, банк зазнає постійних втрат з регулярним рефінансуванням банківської системи, тому потрібна докапіталізація в розмірі близько 66 млрд грн. В цілому, можно сказати, що без збільшення допомоги МВФ в межах 10-15 млрд дол., говорити про мінімальне урегулювання економічної ситуації в країні не має сенсу», - підсумував Володимир Сіденко.

Читайте також: Яценюк хоче зробити Шимківа міністром економіки, а Гопко – екології

Слід зазначити, що по лінії Світового банку Україна отримала 2,5 млрд доларів із загальної суми фінансової допомоги, узгодженої на 2014 рік обсягом 3,5 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: