Росія може вимагати від України повернути $3 млрд на початку року – експерт

Читать на русском

Україна перетинає межу в 60% боргу від ВВП і за умовами контракту за єврооблігаціями, Росія має законне право вимагати повернути борг навіть на початку 2015 году. 

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт, директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Дефіцит бюджету на наступний рік становитиме близько 5% від ВВП і проблема в тому, що для нас вже закрито зовнішнє фінансування капіталів, але ще більша загроза в тому, що в наступному році Україна повинна зробити великі виплати за попередніми кредитами МВФ, а також за єврооблігаціями», - розповідає експерт.

На його думку, країна підійшла до того системного питання, в якому незрозуміло чи зможе вона вижити в умовах такого різкого зниження дефіциту.

«Фактор ризику, який існує на початок наступного року, а можливо, навіть в кінці цього - це $3 млрд єврооблігацій, які Україна розмістила через ірландську біржу в грудні 2012 року та які були куплені Росією. За контрактом ми повинні повернути гроші до кінця грудня 2015 року, але так складаються обставини, що Росія може вимагати їх повернути раніше. Зараз ми перетинаємо межу в 60% боргу від ВВП і це один з параметрів, які були обумовлені в контракті, а значить згідно цієї умови Росія зберігає за собою право вимагати виплати раніше», - пояснює Олег Устенко.

Читайте також: Україна менш корумпована, ніж Росія, але до Польщі ще далеко

Нагадаємо, що Україна вже отримала від ЄС 260 млн євро макрофінансової допомоги та за умовами програми співпраці з МВФ дата погашення кредитного зобов'язання - 4 жовтня 2024 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: