Натомість обіцяних 5% від ВВП для армії, уряд виділяє 3% - експерт

Читать на русском

Якщо порівнювати з минулими роками, то фінансування армії збільшилось, але й в країні - війна. А якщо говорити про реалії - то планувалось виділяти 5% від ВВП, а отримали зараз - 3%, й при цьому, говоримо про збільшення фінансування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, заступник командира полку Микола Поровський.

«Враховуючи прийнятий напередодні закон про збільшення заробітних плат військовослужбовцям і те, що за минулі роки фінансування армії зменшилось  до 1,4% від ВВП, то звісно, можно вважати, що уряд робить послідовні кроки для забезпечення проблем Збройних сил України. Уряд, має розуміти, для того, щоб не траплялося корупційних скандалів, необхідно діяти й приймати відповідні заходи. Зовсім нещодавно був випадок, коли з армійських запасів було реалізовано 30 000 тис. автоматів за ціною по 400 гривень за автомат, а потім ці ж автомати, вже перероблені реалізовували по 17 тис. грн», - розповідає експерт.

За його словами, уряд сам підштовхує армію, яка не має необхідних умов для утримання, до крайніх кроків.

«Мінімальною цифрою на фінансування армії має бути 5%, таку й обіцяли раніше, а показник 3% від ВВП це обмеження, оскільки в таких межах нереально навіть забезпечити ремонт і розконсервування тієї техніки, яка застаріла, але придатна для використання в умовах бойових дій», - підсумував спеціаліст.

Читайте також:В СБУ вже визнають, що конфлікт на Донбасі затягнеться на 4-5 років

Нагадаємо, що згідно з законом «Про Державний бюджет України на 2014 рік» видатки на оборону і безпеку встановлено у сумі 45,5 млн грн, а для фінансування заходів із забезпечення обороноздатності держави було передбачено збільшення резервного фонду державного бюджету на 6,88 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: