Нафтогаз не має права заявляти про підвищення ціни на газ - експерт

Читать на русском

НАК «Нафтогаз» не має права робити заяви про цінову політику газу, оскільки за збільшення цін відповідає Національна комісія з питань державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) для населення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива і енергетики Олександр Гудима, коментуючи заяву члена правління НАК «Нафтогаз» Юрія Колупайла про те, що з 1 травня 2015 року плата за газ для населення виросте.

«НАК «Нафтогаз», якому не платить Донецька й Луганська області, вже деякий період часу зазнає збитків та знаходиться в передбанкрутному стані й вимушений жити тільки за рахунок фінансового бюджету, тому очевидно, що «Нафтогазу» необхідне підняття цін. Але, якщо ціни піднімуть, то населення буде неспроможне платити за газ», - розповідає Гудима.

З його слів, якщо ціни все ж таки піднімуть, то тариф буде вже не 800 гривень за 1000 кубів, а 1700 гривень щомісяця.

«Ціни на газ, встановлює Національна комісія і якби заяву зробив Гройсман, Яценюк чи міністр палива та енергетики, то можна було би припустити, що уряд готує відповідне рішення, але такої новини не було», - розповідає спеціаліст.

Водночас, Олександр Миколайович додає, що дійсно підвищення ціни може бути, але в рамках договору підписаного між МВФ та Україною, за яким кожні півроку ціна на газ має підвищуватись.

Читайте також: Коболєв: газовий контракт з РФ був більше потрібен Європі, ніж Україні

Нагадаємо, що в результаті підписання газових угод Україна отримала ціну на газ в 385 доларів. Україна до кінця 2014 року зобов'язується виплатити Росії 3,1 млрд доларів за вже поставлений українській стороні газ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: