Головним податком має стати оподаткування «золотих унітазів» - експерт

Читать на русском

Співпраця з МВФ і розмови про те, що держава отримала декілька мільярдів допомоги - це популістська пропаганда. Серйозні переговори почнуться тоді, коли мова зайде про десятки мільярдів доларів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив екс-заступник міністра економіки України Володимир Рябошлик, коментуючи той факт, що об'єм міжнародних резервів України скоротився до 12,5 мільярдів доларів.

«Уряд сам винен у тому, що повинен покривати дефіцит емісією, яка знижує курс. А курс намагаються підтримувати виплатою золотовалютних резервів, яких не вистачає», - пояснює експерт.

За його словами, проблеми із золотовалютним резервом - це наслідок відсутності і свідомого ухилення від реформ та введення податку для олігархів, який є в будь-якій європейській країні.

«Зараз почали говорити про податок на депозити. Хоча насправді йдеться про копійки, і окрім пропагандистського шуму це нічого не дає. Змінити це може податок на майно, враховуючи вартість майна в нашій країні. Зараз Україна - єдина країна, яка розраховує його з квадратного метра, і він однаковий, як для маленької кімнати, так і для палаців. Бюджету не вистачає, але і досі ніхто не хоче обкладати «золоті унітази». Олігархи ховають цей законопроект, який реально міг би вирішити дане питання», - вважає екс-заступник міністра.

За його словами, дохід від такого податку у розмірі 50 млрд грн міг би наповнити бюджет і спростити співпрацю з МВФ.

Читайте також: «Золота» Київрада: заміна системи голосування обійдеться в 13 мільйонів

Нагадаємо, що на початку травня 2014 року МВФ виділив Києву перший транш кредиту у розмірі 3,19 млрд доларів. Також був отриманий перший транш допомоги від ЄС - 136 млн доларів (100 млн євро) і Всесвітнього банку - 750 млн доларів. Таким чином, Україна отримала кредитів на суму більше 4 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: