ОПЕК втратить вплив на нафтовому ринку - експерт

Читать на русском

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) втратить вплив на нафтовому ринку у зв'язку зі «сланцевим бумом» в США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Прогноз середньої вартості Brent на перший квартал 2015 знижений до $ 85 за барель з очікуваних раніше $ 100 за барель і швидше за все ціна триматиметься в цьому коридорі, оскільки у зв'язку з різким падінням вартості нафти за останній час найбільші країни ОПЕК значно знизили ціни на поставки сировини, бажаючи захистити свої сектори ринку, замість скорочення видобутку, яке могло б підтримати ціни. Враховуючи цей фактор, ОПЕК втратить позицію виробника, здатного впливати на динаміку нафтових цін та є ймовірність, що цю позицію займуть США», - прогнозує експерт.

З його слів, зростання видобутку нафти, в країнах, що не входять в ОПЕК , наприклад, Мексиці та Бразилії, призведе до того, що поставки нафти на світовий ринок можуть перевищувати попит, що в свою чергу, призведе до перенасичення ринку.

«Що ж стосується виробництва нафти в США, то воно знаходиться на максимальних рівнях за 30 років і показує стійкість в обсягах видобутку. Адже країна зараз активно нарощує видобуток сланцевої нафти та може зайняти лідируючі позиції в цій сфері», - зауважив Володимир Омельченко.

Читайте також: Рубльове дно: падіння внаслідок здешевлення нафти (інфографіка)

Слід зазначити, що вартість контрактів на поставки суміші Brent (що складається з нафти, видобутої з різних свердловин на шельфі Північного моря) на лондонській Міжконтинентальній біржі ф'ючерсних угод становить зараз приблизно 83 долари за барель.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: