Незабаром в обмінниках долари почнуть продавати по 14,5-15 грн - експерт

Читать на русском

Гривня досягла свого історичного мінімуму, а у разі подальшої політизації Національного банку, загострення ситуації на Донбасі, вартість долара в Україні до кінця року може встановити новий негативний рекорд - 15 грн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Національна валюта відправляється у вільне плавання. Саме це розуміється під впровадженням нового механізму розрахунку так званого рівноважного курсу гривні. Тепер курс буде визначатися на щоденних аукціонах, де Нацбанк має намір продавати учасникам ринку по $ 5 - 10 млн. Розмір мінімальної заявки — 100 тисяч. 4 листопада, НБУ розіслав всім банкам лист з детальним описом процедури проведення аукціонів», - розповідає спеціаліст.

За його словами, брати участь в аукціонах зможуть банки, яким встановлені короткострокові кредитні ліміти НБУ.

«Необхідно зауважити, що в цьому році ми отримали рекордний урожай аграрної продукції і можливо, за рахунок її продожу можна утримати курс до кінця листопада на межі 14,0 - 14,5 грн, а ось далі він може збільшитись, навіть до показника 15 гривень. Посприяти цьому, може збройна інтервенція на Донбасі, девальваційні показники, оскільки в третьму кварталі платіжний баланс погіршився, а обсях валютних резервів мінімальний», - підсумувавв експерт

Читайте також: Українська влада не поспішає повертати награбоване Януковичем і «сім'єю»

Слід зазначити, що НБУ в четвер, 6 листопада, послабив офіційний курс гривні майже на 46 копійок - до 13,95 гривень за долар, оновивши історичний мінімум.

Попередній історичний мінімум офіційного курсу був зафіксований 27 серпня 2014 року на рівні 13,89 гривень.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: