В угоді про асоціацію закладені механізми розділення суверенітету - експерт

Читать на русском

Угода про асоціацію з Європейським Союзом похована і її, швидше за все, не будуть імплементувати.

Таку думку в ході круглого столу «Європейський стратегічний розвиток та український виклик» висловив президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, передає кореспондент «Слова і Діла».

За словами експерта, багато положень Угоди про асоціацію України з ЄС є як мінімум застарілими. Крім того, з приводу деяких положень Угоди, на думку спеціаліста, мають дати оцінку представники Конституційного суду України.

«Згідно лісабонського договору існують три ступені повноважень ЄС і країн членів ЄС. Перше – це виключно коментенція ЄС (5 сфер). Друга, так звана розділена компетенція на рівні ЄС... і в цьому ключі, я глибоко переконаний, що Угодою про асоціацію закладені механізми розділення суверенітету між незалежною державою, якою є Україна і Європейським Союзом», - аргументує експерт.

Саме тому, на його думку, питання останнього має бути в обов'язковому порядку вирішене Конституційним судом України, щоб уникнути більш дестабілізуючих сценаріїв, які можуть виникнути.

В той же час, за словами Коломійця, якщо переговори щодо формування і підписання трансатлантичного і торгівельно-інвестиційного партнерства між США та ЄС завершаться успішно, тоді постане питання, навіщо взагалі Угода про асоціацію між Україною і ЄС. Адже в такому разі «весь торгівельний ландшафт між двома найбільшими торгівельними потоками в світі буде майже фундаментально змінений», - говорить експерт.

Читайте также: Децентралізація можливостей

«Відтак, у нас є рік на те, щоб просити американських та європейських союзників про максимальне залучення України до цього процесу. Я знаю, цим наразі активно займається Туреччина і з їхнього боку уже зараз є відповідні запити до США, ЄС. А Україна, в принципі, перебуває приблизно в тих же рамках, що і Туреччина», - наголосив насамкінець Коломієць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: