Увертюра до коаліційного пасьянсу

Читать на русском

Центральна виборча комісія закінчує підрахунок голосів виборців, що взяли учать у дострокових парламентських виборах. За результатами підрахунку 98,4% бюлетенів по загальнодержавному багатомандатному виборчому округу, в Верховній Раді 8-го скликання будуть представлені народні депутати за списками 6 політичних сил: «Народного фронту» (22,17%), Блоку Петра Порошенка (21,82%), «Самопомочі» (11%), Опозиційного блоку (9,37%), Радикальної партії Олега Ляшка (7,44%), «Батьківщини» (5,68%).

Поки що без надто гучних скандалів проходить і підрахунок голосів по мажоритарних округах. Так, остаточний підрахунок голосів відбувся по округах Закарпатської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Хмельницької областей. Решта 17 областей та місто Київ продовжують підрахунок голосів. Найгірший показник із підрахунком у Луганській області: станом на 12.00 29 жовтня тут порахували 84,11% бюлетенів по мажоритарним округам.

Наразі маємо такий орієнтовний розподіл місць у новому парламенті (народні депутати за списками + мажоритарники = всього):

Блок Петра Порошенка – 63 +

«Народний фронт» – 65 +

«Самопоміч» – 33 + (єдиний мажоритарник, який увійде в фракцію «Самопомочі» став представник від партії «Воля» на 87 виборчому окрузі, Івано-Франківщина - Юрій Дерев’янко)

Опозиційний блок – 27 +

Радикальна партія Олега Ляшка– 20 (виграли ТІЛЬКИ за списками)

«Батьківщина» - 16 +

«Свобода» - 7 (мажоритарка)

«Сильна Україна»- 1 (мажоритарка)

«Заступ»- 1 (мажоритарка)

«Правий сектор» - 3 (мажоритарка)

Самовисуванці – 97 нардепів по мажоритарних округах.

За прогнозами більшості експертів, коаліційна угода буде укладена між «Народним фронтом», БПП та «Самопоміччю». Адже ані НФ, ані БПП без підтримки одна одної сформувати потужну коаліцію не зможуть. «Самопомічі» відводиться роль молодшого партнера, проте у разі затягування «коаліціади», цілком ймовірна участь «Батьківщини» у переговорному процесі. Тим паче, що Арсеній Яценюк запросив і «Батьківщину», і Радикальну партію до участі у коаліції.

Як відомо, партія, яка набрала більшість голосів виборців, має право формувати коаліцію із партнерами, гарантовано отримуючи при цьому крісло прем’єр-міністра України. Це означає, що інтрига з приводу призначення Арсенія Яценюка вдруге прем’єр-міністром після піврічного перебування на цій посаді – ні в кого сумнівів не викликає.

Втім, головною інтригою коаліційного процесу можуть стати депутати-самовисуванці. Цікаво те, що частина з них – колишні «регіонали» (наприклад, на Донеччині по мажоритарним округам лідирують Сергій Клюєв, Юхим Звягільський, Юлій Іоффе, Ігор Шкіря, Євген Геллер), однак більшість самовисуванців все-таки тяжітимуть до голосувань із коаліцією. Це пояснюється просто – частина мажоритарних округів були «злиті» Блоком Петра Порошенка в обмін на майбутню лояльність у ВР. Мова йде про 4 з 6 округів на Закарпатті, де перемогу здобули брати Балоги, 3 округи на Волині, де перемогли Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк, про 65-й виборчий округ, де перемогу здобув Володимир Литвин та багато інших. За підрахунками порталу «Слово і діло» загалом близько 50 самовисуванців можуть бути потенційними учасниками коаліції, увійшовши до фракції БПП (тобто, мова йде вже про 180-185 нардепів від пропрезидентської сили).

Однак, дбаючи про такі залаштункові домовленості під час «злиття» округів, БПП потрапив у власну ж пастку. Справа в тім, що тепер фракція пропрезидентської політичної сили може отримати менше представників у виконавчій владі. А це означатиме, що депутати-самовисуванці можуть і не входити до будь-яких фракцій, створивши власні депутатські групи і підігруючи тим чи іншим голосуванням самим коаліціантам. Більш того, без самовисуванців Петру Порошенку ніяк не отримати конституційну більшість у ВР, а це означає, що внести будь-які зміни до Конституції буде нелегко.

Проте, сам коаліційний процес може затягнутися. Основні партії партнери – БПП та НФ, отримавши майже однаковий результат за партійними списками вже розпочали інформаційну війну за право домінування в кадрових призначеннях в майбутньому Кабміні. Так, один із лідерів БПП, а нині віце-прем’єр Володимир Гройсман вже заявив про те, що партія Блок Петра Порошенка отримає найбільшу фракцію у парламенті. «По абсолютній більшості підтримки українців - як за партійний список, так і за мажоритарними округами - ми стали лідерами», - зазначив пан Гройсман. Тоді як лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк вже приписав роль першої скрипкиу новій коаліції саме своїй політичній силі: «Політична партія «Народний фронт», яка посіла перше місце на парламентських виборах, зобов’язана розпочати процес формування коаліції». При цьому обидві партії вже висунули власні варіанти коаліційної угоди.

Тож залишається лише гадати, наскільки довго триватиме коаліційний пасьянс та скільки гравців, врешті-решт, візьмуть у цьому участь. Схоже, що 10-денний дедлайн, визначений раніше Президентом для формування коаліції – навряд чи буде дотримано.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: