Росія політизує процес усиновлення кримських дітей

Читать на русском

В Україні існує як міждержавне так і національне усиновлення, але розігрування карти Криму в контексті усиновлення кримських дітей — це політичні технології та привід для політичних інсинуацій.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» керівник відділу соціальних питань УГКЦ, капелан київської спільноти «Віра і Світло», священик УГКЦ Андрій Нагірняк.

«У Росії дуже багато дітей, яких треба всиновлювати і які позбавлені цього в силу закону «Про міждержавне усиновлення», у нас цей закон існує, але Росія зі свого боку, політизує цей процес та порушує правові основи усиновлення. Це дійсно факт, оскільки порушуються міждержавні угоди і принципи», - розповідає Нагірняк.

Крім того, священик вважає, що російська влада порушує Конвенцію ООН і ст.283 Сімейного кодексу України, а саме згоду центрального органу виконавчої влади, який реалізує держполітику у сфері усиновлення та захисту прав дітей - тобто звернення до Міністерства соціальної політики.

На його думку, про світлу ідею допомоги дітям немає й мови, оскільки, коли йшлося про усиновлення дітей, які хворі і потребують лікування за кордоном та можуть бути усиновлені іноземними громадянами, в Росії ввели заборону, а саме закон «Про заборону усиновлення сиріт іноземними громадянами» і діти просто помирали, тому, що Росія не здатна забезпечити їм лікування.

«У ситуації з кримськими дітьми - це порушення закону і чистої води політика, спосіб Путіна показати, хто є головний», - підсумував Нагірняк.

Читайте також: В СБУ почали шукати концтабори і масові поховання

Відзначимо, факт протиправного усиновлення російською стороною громадян України за заявою МЗС не матиме ніякої юридичної сили до моменту врегулювання всіх міжнародно-правових зобов'язань.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: