Реформування сфери земельних відносин в Україні - повна профанація

Читать на русском

Реформування сфери земельних відносин в Україні, направлене на забезпечення прозорості земельних відносин і розширення повноважень місцевих рад - повна профанація.

Про це в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» розповів український політолог, координатор Міжрегіональної експертної мережі «Україна 3.0» Никіта Потураєв.

«Модель для реформування земельних відносин починали вводити ще при правлінні Януковича, відповідно Гройсман просто її продовжує, без найменшого розуміння до чого це призведе. По-перше, для реалізації цього проекту потрібно голосування, якого не було, а по-друге, воно не обгрунтоване і не дасть працювати місцевому самоврядуванню. Це повна профанація», - розповідає Потураєв.

«Єдиним позитивним аспектом цієї реформи можу вважати тільки польський досвід, який взятий за основу. Але поява інституту Президента, у владі якого повністю координування діяльності місцевих представництв органів центральної влади і фактично можливість керувати силовими структурами, ніякої прозорості не надасть. У Польщі цей процес відбувається на рівні області, а у нас - на рівні району», - повідомляє експерт.

На його думку, великим недоліком є неточне і розмите право передачі фінансових повноважень. Тільки Сергій Тігіпко підняв питання про передачу фінансових повноважень на місцеву владу і точно вказав скільки податків кому повинно передаватися.

«Загалом, не можна вважати, що ця реформа дієва, поки що це лише якісь спроби реформування сфери земельних відносин», - додав Потураєв.

Читайте також: Рада підтримала реформу прокуратури України

Нагадаємо, 25 вересня Петро Порошенко презентував «Стратегію 2020», в якій назвав 8 пріоритетних сфер в програмі реформ, які реалізовуватимуться до 2020 року для вступу в ЄС. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: