«Сильна Україна» як платформа для легалізації олігархів (інфографіка)

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує серію публікацій про прохідну частину списків політичних партій, які йдуть на вибори до Верховної Ради України. Сьогодні пропонуємо вашій увазі першу двадцятку виборчого списку партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна».

Про те, що партія «Сильна Україна» буде брати участь у парламентських виборах, Тігіпко заявив ще 7 серпня. Більше того, політик запевнив, що його політична сила неодмінно переможе на майбутніх виборах до Верховної Ради.

Разом з тим велика кількість політологів не розділяє оптимістичного настрою Сергія Леонідовича. Зокрема експерти впевнені, що у «Сильної України», як і у Партії Регіонів з Партією Розвитку України, які об’єднались в «Опозиційний блок», шанси подолати 5%-й бар'єр невеликі.

«Список партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна» родом з епохи режиму Януковича. І за кадровим складом (11 депутатів-регіоналів попереднього скликання, всі голосували за «диктаторські закони» 16 січня, котрі спричинили кровопролиття на Майдані), і за логікою формування», – каже політичний експерт Ярослав Юрчишин.

«Як в часи Кучми-Ющенка-Януковича, список представляє собою конгломерацію груп, які орієнтуються на інтереси того чи іншого олігарха. Можна виділити два великі угруповання: сфера впливу власне Сергія Тігіпка, яка включає його найближче політоточення, а також людей, делегованих у список Віктором Пінчуком, а також групу екс-голови СБУ та першого віце-прем’єра часів Януковича-Азарова з долученими до неї людей, що мають зв’язок з Дмитром Фірташем», – запевняє Юрчишин.

Також, за словами експерта, у списку присутні кілька достатньо самостійних гравців – на зразок власника «УкрАвто» Таріела Васадзе, чи екс-голови Вінницької ОДА Миколи Джиги. «Ці «важковаговики» діятимуть та орієнтуватимуться в залежності від ситуації. Список «силовиків» – консервація олігархічного устрою, який запанував в Україні з часів Леоніда Даниловича», – резюмував Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: