Київська «мажоритарка»: наша пісня гарна, нова, починаймо її знову!

Читать на русском

Київська мажоритарна кампанія на дострокових виборах у Верховну Раду буде однією із найцікавіших. Попри те, що саме в столиці розпочалася і перемогла славнозвісна Революція гідності, представники попередньої влади досі мають усі шанси потрапити до парламенту через київські мажоритарні округи.

Всього у Києві 13 округів, на яких зареєстровано більше 2 млн 160 тис. виборців. Крім того, основна особливість усіх столичних кампаній – на округах завжди є одразу кілька грошовитих кандидатів, що робить змагання цікавішими і непередбаченими.

Найбільшу підтримку матимуть кандидати, представлені пропрезидентською партією Блок Петра Порошенко і за квотою партії УДАР. За попередньою інформацією, влада узгодила 2 округи із партією «Свобода», ще, як мінімум на 2-х округах, мають усі шанси потрапити до ВР 8-го скликання представники партії «Батьківщина», а також представники «Народного фронту». Особливістю виборів також буде й те, що мажоритарними від партії «Батьківщина» традиційно мають суттєву підтримку серед місцевого населення і дійсно працюють на своїх округах.

Так, на окрузі №211 (Голосіївський район) очевидну перевагу матиме представник партії «Батьківщини», народний депутат кількох скликань Сергій Терьохін. Він вже здобував перемогу у цьому ж окрузі на парламентських виборах 2012 року. Конкуренцію йому складуть Микола Даневич (колишній голова Голосіївської РДА), який наразі балотується від партії «Народний фронт» та Євген Рибчинський – син відомого поета, який балотується від партії БПП.

На 212 окрузі (Дарницький район) у 2012 році переміг нинішній Генпрокурор Віталій Ярема. На цих виборах очевидним фаворитом є колишній голова Дарницької РДА Віталій Сташук, який є погодженою кандидатурою із владою від партії «Народний фронт». У 2012 році Сташук керував виборчим штабом пана Яреми і є близьким соратником нардепа та олігарха Миколи Мартиненка. Подейкують, що ще один фаворит минулих парламентських виборів – власник мережі торгівельних магазинів «Фуршет» Ігор Баленко – шукав підтримки у пропрезидентської партії, проте так ні про що і не домовився.

У 213 окрузі (Деснянський район) усі шанси на перемогу має депутат кількох скликань, письменник Володимир Яворівський, який також перемагав тут у 2012 році. У 214 окрузі (Дніпровський район) БПП висунув «ударівця» і безумовного фаворита перегонів – Віктора Чумака. Цікаво, що у 2012 році пан Чумак, не дивлячись на значний фінансовий ресурс конкурентів та спротив попередньої влади, зміг перемогти на окрузі навіть одіозного «гречкосія» Олеся Довгого.

Очевидно, що на 215-му окрузі (частина Деснянського та Дніпровського районів) за домовленістю влади із партією «Свобода» було висунуто Андрія Іллєнка, який також у 2012 році переміг тодішнього секретаря Київради Галину Герегу.

А от у 216-му окрузі (частина Дарницького та Дніпровського районів) очевидних фаворитів немає. Справа в тім, що тут за голоси виборців, окрім вже відомих політиків, змагатимуться і представники «великих грошей», і досвідчені «гречкосії». Отже, від БПП балотується колишній міністр ЖКХ в уряді Юлії Тимошенко та близький соратник олігарха Костянтина Жеваго – Олексій Кучеренко. Від «Народного фронту» - народний депутат Ксенія Ляпіна, яка із незначним відривом перемогла на цьому окрузі у 2012 році, зятя колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Олександра Супруненка. Цього року він також балотується самовисуванцем, очевидно розраховуючи перемогти старим відомим методом «засівання гречкою» на окрузі.

Не менш скандальними обіцяють бути мажоритарні вибори на 217 окрузі (Оболонський район). Тут очевидну перевагу має колишній представник Партії регіонів, нібито креатура колишнього голови АП Сергія Льовочкіна - Вадим Столар. Попередній переможець на цьому окрузі – колишній представник партії «Батьківщина» Олександр Бригинець – нині пішов на вибори у списку БПП під №75. Очевидно, відбувся запланований чи, можливо, незапланований «злив» округу, адже від самої пропрезидентської політичної сили на окрузі було висунуто кандидатуру Ольги Люльчак, яка запам’яталася скандально відомою фотосесією у стилі «ню». До речі, ЦВК так і не зареєструвало пані Люльчак на окрузі, натомість гідну конкуренцію Вадиму Столару складе представник від «Батьківщини» Володимир Старовойт. Також на окрузі від «Народного фронту» балотується радник міністра МВС, активний громадський діяч Зорян Шкіряк.

На 218 окрузі (частина Святошинського і Оболонського районів) безумовну перевагу перед усіма конкурентами матиме нинішній нардеп Володимир Ар’єв, який переміг на цьому ж окрузі у 2012 році як єдиний представник опозиційних сил від партії «Батьківщина». Зараз він йтиме на вибори від БПП. Що цікаво, на цьому окрузі не побоявся висунути свою кандидатуру член Партії регіонів та голова ВГО «Загальновоїнська спілка України» Олег Калашніков, який був прямо причетний до організації руху Антимайдана в столиці.

На 219 окрузі (Святошинський район) від БПП балотується одіозний олігарх і медіа-магнат, колишній учасник пропрезидентської команди Віктора Ющенка – Олександр Третьяков. Він зумів зберегти тісні відносини із Петром Порошенком через іншого близького друга та соратника, а нині очільника БПП Юрія Луценка. Втім, суттєво понервуватись пана Третьякова змусить представник від партії «Батьківщина», екс-очільник КМДА Володимир Бондаренко, який вже вигравав вибори за цим округом у 2012 році.

Цікавою виявилася ситуація на 220 окрузі (Подільський район). Попередній переможець – нардеп від «Батьківщини» Олександр Чорноволенко – нині йде до парламенту за списками партії БПП 111-м номером. Натомість, БПП висунула на окрузі за квотою партії УДАР Івана Фіщенка, який у 2012 році поступився пану Чорноволенку, зайнявши 2-ге місце. Суттєву конкуренцію на окрузі пану Фіщенку зможе скласти хіба що висуванець від «Народного фронту», підприємець В’ячеслав Константіновський (власник мережі ресторанів «Пузата хата»).

Ще одна цікава ситуація склалася на окрузі № 221 (Печерський район), де від БПП балотується дочка колишнього нардепа від Блоку Литвина Сергія Павленка – Олександра Павленко. Одіозності ситуації додає й те, що у 2010 роціпані Павленко була представницею в ЦВК кандидата в президенти України Сергія Тігіпка,  2012-му - представляла інтереси партії Наталії Королевської «Україна - Вперед!». Одним із відомих конкурентів на даному окрузі є нардеп Леонід Ємець, який був висунутий партією «Народний фронт». Пан Ємець вже перемагав на цьому окрузі у 2012 році, однак тоді був висунутий від партії «Батьківщина».

Що стосується округу №222 (Солом’янський район), то тут схоже буде лише один фаворит – представник від БПП, нинішній нардеп Дмитро Андрієвський. А от у 223-му окрузі вже вкотре відбудеться дуель між вже «запеклими» ворогами – «свободівцем» Юрієм Левченком та нардепом, який йде на округ самовисуванцем, відомим «гречкосієм» Віктором Пилипишиним. Нагадаємо, пан Пилипишин таки переміг у представника «Свободи» на довиборах по 223-му округу 15 грудня 2013 року. Довибори відбулися саме тому, що у 2012 році ЦВК не змогло встановити результат перегонів на цьому окрузі – перевага пана Пилипишина становила всього трохи більше 400 голосів.

Підсумовуючи, не слід забувати, що в Києві досить серйозний вплив матимуть інші шляхи донесення інформації до виборців, зокрема з мережі Інтернет, соцмереж. Мешканці столиці хоч і не завжди, але все частіше намагаються критичніше ставитися до своїх обранців та свого вибору. Тому боротьба тут триватиме аж до останнього дня підрахунку голосів у ЦВК. Кандидати-мажоритарники витрать значні кошти та купу нервів, аби отримати депутатський мандат. Втім, саме в столиці залишається хоча б і примарна, та все ж надія для кожного учасника виборчих перегонів – виборці тут здатні оцінити цікаву інтелектуальну складову агітації, а не тільки проголосувати за чергового «гречкосія».

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: