Військові прокуратури в зоні АТО не будуть карати реальних винних

Читать на русском

Український військовий діяч, генерал-лейтенант Дмитро Уманець вважає, що прокуратура об'єктивно не займатиметься розслідуваннями в зоні АТО.

Так він прокоментував «Слову і Ділу» повідомлення про роботу в зоні АТО чотирьох військових прокуратур, про що вчора на брифінгу заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема.

«Для того, щоб здійснювати нагляд існує Головна військова прокуратура, яка сповна може забезпечити цю функцію. Яке призначення цих чотирьох підрозділів — мені мало відомо. Хочеться вірити, що благе, але враховуючи всі аспекти прокуратури, об'єктивно вести розслідування вони не будуть», - упевнений Уманец.

З його слів, є вірогідність того, що прокуратури сформовані, щоб карати звичайних солдат, які по незрозумілих причинах, чи то попали в полон, чи то внаслідок зламу військової техніки, наприклад, або інших обставин рятовували свої життя втікаючи. Таким фактам буде надаватись формулювання - «самовільне залишення військової частини, місця служби» або «ухиляння військовослужбовця від несення обов'язків військової служби», але при цьому, таким чином, виводитимуть з-під удару дійсно винних, уточнив спеціаліст.

В якості аргументу він також навів цифру, що зараз прокуратура веде близько 50 розслідувань, які потрапляють саме під 407, 408 і 409 ст. УК України.

Читайте також: Звільнення полонених в РФ українців: далі за обіцянки справа доки не дійшла

Нагадаємо, що раніше Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до закону України «Про прокуратуру» відносно утворення військових прокуратур», яким поновлюється діяльність військових прокуратур в країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: