11 друзів Коломойського?

Читать на русском

Цими днями голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський заявив, що не збирається створювати у Верховній Раді «груп впливу» та підконтрольних фракцій. «Я є головою Дніпропетровської ОДА, у мене є безпосередні керівники - Адміністрація Президента і Кабінет міністрів. Якщо ми хочемо бути чесними, то починати потрібно з себе. А якщо починати з себе, то не потрібно йти в політичні проекти і займатися політикою, перебуваючи на своїй посаді», - заявив пан Коломойський під час нещодавньої робочої прес-конференції.

Сподіватися, що Ігор Валерійович дійсно дистанціюється від політичних процесів в Україні було б занадто наївно. Коли пан Коломойський йшов у владу, він робив це свідомо, очевидно, маючи на меті 2 завдання: посилити власний вплив та будь-що врятувати власний бізнес із перспективою розширення. Ще влітку, напередодні парламентських виборів, у «мережі» точилися активні розмови про можливе виникнення політичного проекту, орієнтованого виключно на Дніпропетровський регіон та пана Коломойського. Деякі соціологічні опитування гарантували тільки за рахунок особистого рейтингу губернатора 2-3% підтримки такої партії на всеукраїнському рівні.

Схоже на те, що Ігор Коломойський вирішив почекати із створенням власної політичної сили. А поки що йому вдалося створити потужний політичний плацдарм навколо своєї особистості і успішно утримувати досить високий рейтинг підтримки своїх дій як очільника Дніпропетровської області. Впливові зв’язки та домовленості із владою гарантують йому проходження квоти з, як мінімум, одинадцяти народних депутатів до нової Верховної Ради за мажоритарними округами.

Спробуємо проаналізувати, хто і де має реальні шанси отримати більшість голосів виборців на одномандатних виборчих округах, аби стати надійною підтримкою пана Коломойського у ВР 8-го скликання. Це саме ті люди, які мають стосунок або до політичних, або до бізнесових зв’язків із Ігорем Коломойським. Ось орієнтовний список: 

  • Округ № 26 (Бабушкінський район, Дніпропетровськ) – балотується виконавчий голова Дніпропетровської міської громадської організації «Центр соціальних технологій «ПіАр простір» Андрій Денисенко, один із соратників лідера «Правого сектору» Дмитра Яроша. Суб’єкт висування – партія Блок Петра Порошенка

  • Округ № 27 (Жовтневий район, Дніпропетровськ) – самовисуванцем балотується заступник очільника Дніпропетровської ОДА, найближчий соратник пана Коломойського - Борис Філатов.

  • Округ №29 (смт Ювілейне, Дніпропетровська область) – голова правління громадської організації «Дніпродзержинська Правозахисна Спілка» Віталій Купрій, якого висунула президентська партія Блок Петра Порошенка. Соратник Денисенка й Яроша.

  • Округ №30 (м. Дніпродзержинськ) – голова правління, ПАТ «Дніпроазот» Олександр Дубінін, балотується від БПП. «Дніпроазот», як відомо, підприємство, підконтрольне Ігорю Коломойському.

  • Округ №39 (смт Васильківка, Дніпропетровська область) – від партії «Правий сектор» балотується її лідер - Дмитро Ярош. Наразі очільник найбільш дієвої праворадикальної політичної сили в українському політикумі воює в зоні АТО. Сам він місцевий, родом із Дніпродзержинська, останні декілька місяців входить в орбіту найбільш наближених до Коломойського політиків. До речі, пан Ярош так і не пішов на вибори у списках кандидатів від «Правого сектора».

  • Округ № 83 (м. Івано-Франкцівськ) – від БПП балотується діючий нардеп Олександр Шевченко. У 2012 році він балотувався за цим округом, будучи директором спортивно-розважального комплексу «Буковель», власником якого є пан Коломойський. Саме він нещодавно відправив нардепа Олега Ляшка у нокдаун в кулуарах Верховної Ради.

  • Округ № 89 (м. Снятин, Івано-Франківська область) – самовисуванцем балотується Микола Палійчук - колишній голова Івано-Франківської ОДА, кум ще одного соратника Коломойського - Ігоря Палиці.

  • Округ № 123 (м. Перемишляни, Львівська область) – від БПП балотується директор філії «Магістральні нафтопроводи «Дружба» ПАТ «Укртранснафта» Тарас Батенко. Зважаючи на бізнесову прив’язку,ця людина йтиме за квотою пана Коломойського.

  • Округ № 122 (м. Яворів, Львівська область) – само висуванцем балотується сотник самооборони революційного Майдану, боєць добровольчого батальйону «Дніпро-1» Володимир Парасюк. Своє рішення піти у велику політику він приймав самотужки, проте саме фінансування батальйону «Дніпро-1» нібито відбувається за рахунок найближчого оточення Ігоря Коломойського.

Особлива інтрига полягає в тому, скільки саме кандидатів делегував пан Коломойський за списками різних політичних сил. Наприклад, однин із героїв добровольчого батальйону «Донбас», його командир Семен Семенченко, якого також пов’язують із впливовим очільником Дніпропетровської ОДА, балотуватиметься у списку політичної партії «Самопоміч» під №2. А один із найближчих бізнес-соратників Коломойського (він був головою правління ПАТ «Укрнафта») – діючий нардеп, голова Одеської ОДА Ігор Палиця йде у списку Блоку Петра Порошенка під №34.

Після того, як виборчі емоції вщухнуть, а нова ВР нарешті розпочне роботу – тоді й стане ясно, який насправді вплив сподівається отримати пан Коломойський у великій українській політиці.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: