Савченко обміняти можуть, а з Сєнцовим все складніше - правозахисник

Читать на русском

Олексій Барановський, правозахисник, журналіст та суспільний діяч вважає, що Надію Савченко можуть обміняти в рамках Мінських домовленностей, а от щодо Олега Сєнцова — все не так просто.

Таку думку експерт висловив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», коментуючи інформацію щодо можливого обміну Надії Савченко та Олега Сєнцова в рамках Мінських домовленностей.

«Надія Савченко, як доброволець, за логікою може розраховувати на обмін військовополоненими. Однак оскільки формально обмін йде між невизнаними республіками і Україною, а не між Україною і Росією, то її доля залежить насамперед від російської влади», - зазначив Барановський.

Правозахисник, також додає, що немає ніяких перешкод для того щоб Савченко знову опинилася в ДНР і була обміняна разом з іншими українцями, адже якщо Савченко таємничим чином з полону повстанців опинилася в Росії, то немає ніяких перешкод для того щоб вона таким же чином знову потрапила на територію, контрольовану ДНР.

Читайте також: Порошенко: за 4 дні перемир'я вдалося звільнити 1200 заручників

А ось визволенням Сенцова, на думку Барановського, повинні потурбуватися європейські партнери України.

«Не все ж їм висловлювати тільки про свою глибоку стурбованість. До того ж вже був позитивний досвід, коли за участі німецького істеблішменту вдалося визволити з неволі Михайла Ходорковського. Так що немає нічого неможливого, потрібно застосовувати таємну дипломатію, а не продукувати порожні заяви та показну заклопотаність», - вважає правозахисник.

Олексій Барановський також уточнює, що Мінські угоди про обмін полоненими передбачають обмін комбатантами - учасниками бойових дій, тому «режисер Олег Сенцов явно не підпадає під цю категорію. Він, швидше, є політв'язнем, якого посадили за його політичну (проукраїнську) позицію на території Криму».

Нагадаємо, в результаті переговорів тристоронньої контактної групи у Мінську було укладено угоду про обопільне припинення бойових дій починаючи з 18:00 п'ятниці, 5 вересня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: