Відповідальність влади у сфері реформування міліції та судів

Читать на русском

Керівники правоохоронних органів в Україні частотою появи на публіці не відзначаються, воліючи залишатися «в тіні». Лише найбільш гучні події та справи змушують їх оголошувати офіційну позицію відомства і давати ті чи інші обіцянки.

Внаслідок цього, за останні роки в систему «Слово і Діло» додалося відносно небагато обіцянок щодо реформування міліції і судів. Але й серед них більшість заяв отримали статус «Не виконано»: політики реалізували лише 16 з 77 обіцянок щодо вдосконалення правоохоронних органів і судової системи.

За даними " Слово і Діло", на рахунку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка 11 обіцянок.

За міністром закріплені такі важливі обіцянки щодо морально - етичного образу правоохоронців, як "карати своїх підлеглих за хамство" і "змусити їх дотримуватися прав журналістів". Формально ці обіцянки залишаються "в процесі", однак на практиці ми бачимо, що кожна громадська акція закінчується застосуванням працівниками МВС фізичної сили (в тому числі, й до працівників преси).

Яскравим прикладом нехтування міліцією будь-яких етичних, людських і правових норм стали події у Врадіївці. Три заяви міністра торкалися цього скандального розслідування. Віталій Захарченко пообіцяв, що всі скарги учасників "Врадіївського походу" будуть враховані, будуть прийняті кадрові рішення, і ніхто з учасників протестів не буде притягнутий до кримінальної відповідальності. Варто відзначити, що до відповідальності учасники протестів все ж залучалися, щоправда, лише до адміністративної.

Більш високий показник ефективності виконання обіцянок спостерігається у Генерального прокурора Віктора Пшонки. Більшість виконаних обіцянок генпрокурора стосується резонансних справ, які були або знаходяться на розгляді ГПУ - справи Гонгадзе, Кучми, Ющенка, Лозинського та ін. Однак успіхи відомства в даних справах були лише ситуативними, тільки деякі з них вдавалося довести до логічного завершення .

Реформувати правоохоронну систему України давно обіцяє Президент Віктор Янукович. Так, він обіцяє, що найближчим часом буде реалізована Концепція реформування правоохоронних органів. Важливою, але поки що невиконаною ініціативної Президента є обіцянка щодо оновлення технічного арсеналу органів внутрішніх справ. Єдина виконана обіцянка Віктора Януковича у сфері правоохоронних органів і правосуддя залишається амністія для неповнолітніх.

Прем'єр-міністр Микола Азаров унікальними обіцянками у сфері реформування міліції та судів не відзначився, продублювавши заяви Президента про проведення реформи правоохоронних органів. З виконаних обіцянок голови уряду слід відзначити легітимізацію процедури зйомки дій працівників дорожньої інспекції водіями.

Загальна характеристика

Найбільша кількість обіцянок щодо реформування правоохоронних органів та судової системи зафіксовані у виборчих програмах депутатів на торішніх парламентських виборах. Найбільш популярною обіцянкою стали заяви про виборність і відкликання суддів громадою. Дана обіцянка фігурує у заявах, як опозиційних, так і провладних політиків (також вона звучала в програмі Партії регіонів 2007 року, а після - і в програмі кандидата в президенти Віктора Януковича). Однак реальних кроків щодо реалізації даної заяви зроблено не було - протягом багатьох років вона так і залишається пупулістським гаслом.

Ще два блоки популярних заяв щодо обговорюваної сфери: обіцянки щодо резонансних справ і обіцянки з оновлення кадрового складу правоохоронних органів. Примітно, що лише кілька обіцянок влади відносяться до матеріального забезпечення самих співробітників правоохоронних органів. Низькі заробітні плати, а значить і низька соціальна значимість виконуваної міліціонерами роботи - чи не це одна з найважливіших причин безчинства в правоохоронних органах?!

Отож з 77 обіцянок у сфері реформування міліції і судів виконані лише 16, і вони стосуються не стільки системних перетворень в роботі правоохоронних органів, скільки пов'язані з резонансними справами. І це черговий раз доводить, що надання розголосу тим чи іншим справах змушує органи діяти за буквою закону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: