Життя учасників АТО мають бути застраховані - експерт

Читать на русском

Директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак стверджує, що людина в погонах повинна перевершувати по соціальному забезпеченню основну масу.

Якщо говорити про створення в Україні армії нового формату, у тому числі, з функцією захисту від сильного і чисельно перевершуючого противника, нам потрібно в корені міняти підходи.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

«Людина в погонах по статусу і рівню соціального забезпечення повинна не наздоганяти основну масу, а істотно її перевершувати. Лише такий принцип дозволить залучити в армію і інші воєнізовані формування (НГУ, ГПСУ, СБУ) людей з підвищеним особовим потенціалом», - переконаний фахівець.

За його словами, вже зараз, в ході війни, слід було б вирішувати питання страхування життя для учасників бойових дій, розробити нову ідеологію винагород. Що б остання передбачала певні компенсаційні дії держави (наприклад, щоб одержуючий звання Героя України претендував на безкоштовне житло, а його діти – на безкоштовну освіту), високі грошові винагороди, - повідомляє експерт.

Крім того, для офіцерів і контрактників, по словах Бадрака, мають бути передбачені розроблені механізми (залежно від вислуги років) раннього відходу на пенсію, пільгового придбання житла і освіти.

Все це на довгі роки (адже конфронтація після війни продовжиться ще як мінімум 3 – 5 років) повинно стати невід'ємною частиною військового протистояння «путінському Кремлю», запевняє фахівець.

«Окремо мають бути розроблені рівні грошових винагород для спеціальних штурмових груп спецназу високої кваліфікації (наприклад, з функцією дій в тилу противника на глибині ТВД до 300 км.) і ударних антитерористичних підрозділів», - говрить Бадрак.

«Це все дуже об'ємна тема, котру колись треба буде починати», - підсумував фахівець.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: