Чи може Україна припинити транзит російського газу

Читать на русском

Презентуючи урядовий законопроект про санкції, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна зможе в якості тиску на Російську Федерацію “припинити будь-який транзит” через свою територію. Якщо законопроект ухвалить парламент, то під ймовірні санкції підпадатимуть і російські енергоресурси.

Вітчизняні та світові ЗМІ розповсюдили заяву Яценюка під заголовком “Україна може припинити транзит російського газу”. Не важко здогадатися, що це викликало неабиякий резонанс в Європі — перспектива залишитись без блакитного палива в переддень зими лякає європейців чи не найбільше.

Ще донедавна здавалось, що українська криза не порушить поставок блакитного палива до Європи. Так, на початку березня міністр енергетики Юрій Продан пообіцяв, що конфлікт в Криму не вплине на транзит російського газу територією України. І справді не вплинув.

Незважаючи на анексію півострова, "Газпром" не повідомляв про якісь дії української сторони, що суперечать домовленостям. Це було одним з аргументів для підтримки України на міжнародній арені.

Сьогодні ж експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, разом з яким ми розбирались в україно-російських газових перипетіях, переконаний, що припинення транзиту зашкодить, в першу чергу, країнам Європи, а не росіянам. Так, під час україно-російської газової кризи 2009 року істотно скоротилось постачання російського газу до центрально- та східноєвропейських держав, а українські підприємства теплокомуненерго працювали на межі можливостей.

Після останньої заяви Яценюка український “Нафтогаз” спробував заспокоїти європейців, пояснивши, що введення санкцій на транзит газу не означатиме його припинення.

Введення санкцій, що обмежують транзит ресурсів, може обмежити або унеможливити подальше надання газотранспортних послуг певним контрагентам з боку НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Укртрансгаз». В такому разі послуги з транспортування природного газу територією України в країни ЄС, Туреччину та Молдову можуть надаватися контрагентам, які не підпадають під дію санкцій”, - йдеться в прес-релізі “Нафтогазу”.

Таким чином, “Нафтогаз” сподівається підписати договори про постачання газу з європейськими операторами. Ідея ця, за словами Юрія Корольчука, хороша і довгоочікувана, однак втілити її складно. “Європейським компаніям вигідніше мати справу безпосередньо з “Газпромом”, переклавши таким чином на них всю відповідальність, - переконаний він, і додає, що - постійними газовими конфліктами з Росією українці лише підривають імідж сумлінного виконавця своїх обов'язків та контрактів, тому європейські оператори не поспішатимуть розривати домовленості з “Газпромом” на нашу користь”.

Крім того, за словами експерта, припинивши транзит російського газу, Україна порушить договір з російським газовим монополістом. Останній матиме всі підстави, аби звернутися з позовом до Стокгольмського суду, і, ймовірно, виграє його. “Ми не маємо реальних підстав, аби порушувати договір. Ні Україна не оголошувала війну Росії, ні Росія - Україні”, - додає Корольчук.

Ціна транзиту

Однією з популярних заяв українських політиків є збільшення ціни на транзит газу через Україну. Аргументують вони це тим, що ціна на транзит блакитного палива українською територією занижена. Так, Юрій Продан сподівається підняти існуючі ціни завдяки перегляду газової угоди в цілому.

Однак Корольчук переконує, що ціна на транзит для України є цілком прийнятною. “В Польщі, наприклад, на газопроводі Ямал - Європа, який новіший за український, ставка транзиту складає $ 1,8 за тисячу кубометрів, а у нас вона на сьогодні складає $ 3”, - роз'яснює експерт.

Нагадаємо, що в ході кризи 2009 року Юлія Тимошенко вже намагалась збільшити ціну на транзит газу — з $1,7 до 3,4 за тисячу кубометрів. Однак загроза колапсу ЖКГ та тиск міжнародної спільноти змусили українців домовлятися швидко. В результаті ціну було піднято лише до $ 2,78.

Разом з тим, кожна наступна газова війна між Україною та Росією провокує європейців зменшувати не лише енергозалежність від Росії, але й думати про зменшення залежності від поставок газу через Україну. Нещодавно на засіданні Ради ЄС Жозе Мануель Баррозу заявив, що Євросоюз буде шукати шляхи зменшення енергозалежності від Росії, зокрема й шляхом скорочення або припинення транзиту газу через українську територію.

Дивний закон та дивні санкції

Урядовий законопроект “Про санкції”, яким і уможливлюється припинення транзиту, складається з чотирьох сторінок та шести статей. При цьому він передбачає 29 різних видів санкцій. Проект не містить ні чітких умов, ні чітких механізмів застосування можливих санкцій.

Законопроект про санкції вже встигли розкритикувати міжнародні експерти, і справа не тільки в газових перипетіях. Авторитетні міжнародні організації - Freedom House, "Репортери без кордонів" та ОБСЄ - заявили, що можливі санкції дозволяють владі обмежувати діяльність медіа. В українських ЗМІ законопроект вже назвали “диктаторським”.

Попри критику громадськості, Верховна Рада вчора прийняла за основу санкційний законопроект. Однак Юрій Корольчук дуже сумнівається, що він буде прийнятий.

Мені здається, що уряд Яценюка направляє до парламенту такі законопроекти, аби вони не були ухвалені, і таким чином матиме підставу піти у відставку, сказавши, що їм не дали нічого зробити”, - висловлює свої здогадки експерт. І додає, що подібні кроки не вирішують проблеми україно-російських газових відносин, а лише поглиблюють їх.

Ілона Македон, “Слово і Діло”

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: