Націнка нафтопродуктів в Україні не виходить за межі європейської - експерт

Читать на русском

Заступник директора науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев переконаний у тому, що говорити про завищеність цін на пальне в цілому по ринку України неможливо.

Про це він розповів «Слову і Ділу», коментуючи заяву представника Антимонопольного комітету України з приводу того, що ціни на бензин і дизпаливо в Україні завищені в середньому на 1 гривню.

«Щодо економічної необґрунтованості цін – її ще ніхто не довів. Антимонопольний комітет висловив свою підозру, що окремі компанії можуть встановлювати ціни, які вищі економічно обґрунтованих (на думку антимонопольного комітету). Але це не означає, що всі трейдери України ці ціни завищують. Зараз розрізна націнка нафтопродуктів − бензину, дизельного палива та скрапленого газу усіх марок − становить близько 3%. У Європі ті ж самі 3%. Тож казати про якусь завищеність цін в цілому по ринку неможливо», - відзначає експерт.

Крім того, за його словами, до функцій антимонопольного комітету не входить питання регулювання цін.

«Регулювання цін входить до функцій Кабінету Міністрів, якщо він делегує відповідні повноваження Міністерству економічного розвитку та торгівлі України, який прийматиме відповідний документ про встановлення граничних чи рекомендованих цін. Однак це неможливо, бо існує Господарчий кодекс, який зазначає, що ті чи інші компанії мають право вільно визначати ціни, і відповідні ціни формуються завдяки ринковим відносинам», - говорить Рябцев.

Відповідно, за його словами, якщо споживач не хоче купувати якісне, але дороге паливо, він може купувати сурогат за 12 гривень 30 копійок. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: