Бомбосховища Києва: фотоправда

Читать на русском

Конфлікт на сході України продовжується. На кордоні з РФ концентруються російські війська. А значить, вірогідність потреби у бомбосховищах не зменшується.

У першій частині статті є достатньо теоретичного матеріалу з приводу бомбосховищ у Києві. Щоб не бути голослівними, було прийняте рішення пройтися бо декільком бомбосховищам Києва особисто, а не опиратися на погляд інших людей.

Нагадаємо, ще у березні колишній голова КМДА Володимир Бондаренко дав наказ перевірити й підготувати бомбосховища для можливого прийому людей. А в червні на засіданні Київради відзвітував про підготовку понад 500 бомбосховищ, у яких зможуть сховатися 100% киян. Перевірити усі – фізично дуже складно. Вирішили далеко не ходити і зупинитися на декількох навколо КМДА.

Бомбосховище вул. Велика Васильківська, 78

Дістатися зі сторони будинку за адресою виявилося надто важкою задачею. Крім огорожі довелося зіткнутися з непролазними хащами кропиви, будяку і «чорнобильських» лопухів. Але знайшовся обхід зі сторони вул. Горького по території 112 школи. Добре, що в школярів залишилася звичка робити дірки у металевих сітках спортивних майданчиків. Інакше, був би шанс взагалі не потрапити до бомбосховища.

Але біля входу мене чекало розчарування – потрапити усередину неможливо. Високий паркан та приварені грати. Поруч – смітник. Йдемо далі.

Бомбосховище вул. Пушкінська, 21

Гарний вигляд прибудинкової території одразу дав знати – тут є хазяїн. Садівник дбайливо поливав газон і несамовито кричав з не найдобрішим виглядом, намагаючись з'ясувати, чому ми прийшли до нього на двір. Перевіривши журналістські посвідчення, бо на слово не повірив, одразу ретирувався. Мовляв, він тут і охоронник, а усі питання треба вирішувати через кербуда чи голову ОСББ.

Запитали, чи перевіряли і готували бомбосховище, що у дворі. Сказав, що ні. Але на камеру відповідати відмовився. Такими питаннями, за його словами, займається голова ОСББ. Як виявилося з кербудом поговорити не можна, бо на місці його немає, номер телефону його взяти також не можна, бо він немає права давати. А згодом тремтячим голосом додав, що голова ОСББ в них – сам Костянтин Жеваго. Останнє не залишило жодної надії на співпрацю.

Потрапити до середини неможливо через товсті приварені грати. Але дитина чи підліток зможе пролізти зверху над ними. Всередині – досить чисто. Нещодавно тут точно прибирали сміття. Але гарне питання, зробив це Бондаренко чи Жеваго за рахунок ОСББ?

Бомбосховище вул. Ярославів Вал, 15

Остання надія була на добре знайоме бомбосховище на Золотих Воротах. Але і тут спіткала невдача. Прохід до бомбосховища лежить через покинутий будинок в аварійному стані.  Один напівзруйнований вхід був не тільки заварений товстими металевими гратами, а й наглухо забитий сміттям. Інший – закритий за допомогою іржавої двері з чисто символічним замком. По периметру двері точково приварені.

Після довгих пошуків знайшлися фотографії цього бомбосховища в особистому архіві. Цього разу потрапити усередину виявилося неможливим, але декілька років назад, бомбосховище виглядало так:

Бомбосховище вул. Володимирська, 9

Для чистоти експерименту, направилися ще на об’єкт зі списку бомбосховищ Партії Зелених, що вони робили до виборів. Вхід у це бомбосховище лежить через під’їзд, всередину якого самостійно не потрапити. Але «грибок» вентиляції знаходиться прямо у дворі. Стан вентиляційної шахти не залишає сумніву щодо придатності бомбосховища.

Що ж, шкода, але серед «відкритих» і «доступних» бомбосховищ, віднайти підготовлене до прийому людей не вийшло. Хоча й абсолютна більшість пройшла повз об’єктив камери, говорити про повну готовність бомбосховищ поки не можна.

Будемо сподіватись, що підготовка «схованок» для киян буде продовжуватися і надалі, щоб справді 100% киян, у разі військової загрози, врятували свої життя.

Анастасія Соснова, «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: