Роздуми експертів та політологів на обговоренні від «Слова і Діла»

Читать на русском

Минулої середи, 30 липня, за ініціативи «Слова і Діла» відбулось експертне обговорення на тему «Привіт Ростову: українські реалії та оцінки майбутнього». Пропонуємо вашій увазі стислий огляд експертних тез, що були висловлені в ході заходу.

Щодо права вибору та головної проблеми Донбасу

Борис Кушнірук, економічний експерт

«З приводу місць позбавлення волі, то я взагалі за те, щоб там не було права для голосування. А щодо Донбасу, то для мене проблема з ним полягає у збереженні радянської системи економічних відносин. Потрібна «дерадянізація Донбасу».

Про виборчі барєри та можливі політичні поступки

Євген Магда, політичний експерт, журналіст, кандидат політичних наук

«Ті люди, які зараз у Верховній Раді, жодних поступок, жодних рівних правил гри створювати не будуть. Тільки, якщо не шини будуть палати, а кілки будуть вбивати біля парламенту. Тоді, може, будуть якісь поступки. В цілому ж зберігатиметься змішана система. Можуть погратися з бар’єром, але спускати до того рівня, щоб пройшли малі партії, ніхто не буде».

Про рейтинги політичних партій

Василь Мокан, політолог

«Фактично рейтинги всіх політичних сил зараз падають, за винятком тих, які мають великий кредит довіри або займаються відвертим популізмом».

Про толерантність та революцію гідності

Олександр Воронцов, незалежний журналіст, головний редактор сайту УБОП

«У нас толерантності немає. У нас люди вбивають одне одного за колір стрічки. Повісьте георгіївську стрічку і пройдіться Майданом. Скільки ви там проходите? І, навпаки, з жовто-блакитною в Луганську. Революції не було! Стався черговий переворот, і коли ви говорите про революцію гідності... гідності дати в морду іншій людині? Народ готовий «дерти пельки» кожен за своє, а ЗМІ тільки накручують! Тому потрібна еволюція».

Щодо поглядів у політичне майбутнє

Олександра Решмеділова, політолог, кандидат філософських наук

«Півроку без Януковича: звучить начебто дуже багато. Хоча насправді ми ще живемо за старим бюджетом. А що буде далі? Адже попереду зимовий сезон, і як ми будемо за нових реалій у нього вписуватися? Це дуже складно. Тому давайте менше дивитися назад і більше думати вперед».

Про розгойдування «соціального човна»

Наталія Целовальніченко, адвокат

«По суті, якщо взяти соціальну політику нашого уряду, то що було зроблено саме для українського народу? Збільшення тарифів ЖКГ, зменшення реальних заробітних плат, інші проблеми, пов’язані з проведенням операції під назвою АТО? Тобто зараз активно розгойдується соціальний «човен», і до чого це призведе наприкінці року – дуже велике питання».

Про змагання в популізмі

Ярослав Юрчишин, голова Київської міської організації політичної партії "Демократичний альянс"

«Ми маємо досить-таки складну ситуацію. Змагатися новим політичним силам у популізмі з існуючими досить складно. По-перше, дано стільки обіцянок, що їх перевершити в принципі важко, і це питання лише уяви. Другий момент – це доступ до засобів комунікації».

Про «досягнення» нової влади

Ігор Дяченко, блогер, член вищої ради міжнародної ассоціації блогерів

«Давайте пам'ятати, що цей уряд позиціонувався як уряд перехідного періоду. Яким я бачу перехідний період? Туди добиралися люди, на яких можна щось списати. Що списати, я можу оперувати фактами: за бандитської влади, за диктатури всі кричали про рейдерські захоплення, мовляв, віджимають підприємства. Ну, прийшла наша справедлива влада, приведена волею народу. І що маємо? З досягнень Яценюка – вивід з державної власності з метою подальшої приватизації «Олімпійського» і всього концерну «Спортивні арени України».

Про «маленьких Януковичів» у владі

Олександр Радчук, блогер, журналіст

«Я думаю, що єдине, чого не хотів би почути Янукович зараз від українського суспільства – це «встати, суд іде!». Що йому ще передавати? Який привіт? Можливо, хай би ще гроші віддав вкрадені. Хоча те, що гроші ці не тільки йому віддавати, проблема «маленьких януковичів» у владі».

Про те, що громадськість не чують

Сергій Стулов, "Луганська правозахисна група", блогер

«За ці півроку нічого не змінилося. На місцях нічого не змінилося, а в Києві й поготів. Громадських діячів ніхто не чує! А щодо Януковича, то він повинен відповісти за судом. Без цього не можна сказати, в чому він винен. Хай постає перед судом, і там визначають, що з ним робити далі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: