Після виборів «Батьківщина» та «Свобода» перейдуть в опозицію – експерти

Читать на русском

Партії «Батьківщина» та «Свобода» можуть стати новою парламентською опозицією після дострокових виборів у Верховну Раду.

Про це сказано у щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень Inside Ukraine, надісланому в редакцію «Слова і Діла».

«Зважаючи на низький результат, отриманий на президентських виборах Юлією Тимошенко та Олегом Тягнибоком, очолювані ними партії, швидше за все, готуватимуться до парламентських виборів у статусі опозиційних... Тим більше, що прийнятий нещодавно закон про парламентську опозицію наділяє її значними повноваженнями, зокрема, щодо головування у ключових парламентських комітетах», – зазначається в дослідженні.

Експерти центру зазначають, що Юлії Тимошенко потрібно реорганізувати свою політичну силу, і, перебуваючи в парламентській опозиції, це буде зробити зручніше. Крім того, як вказують у центрі Inside Ukraine, «Батьківщина» зможе системно відстежувати діяльність Президента і здійснювати контроль за якістю його роботи.

«Однак нішу «конструктивної опозиції» спробує зайняти і ВО «Свобода». Побачивши провальний результат Олега Тягнибока на президентських виборах, «свободівці» зрозуміли, що на парламентські вибори їм вигідніше йти в якості опозиції», – підкреслюється в дослідженні.

Таким чином, на думку експертів, між партіями «Свобода» та «Батьківщина» може виникнути конкуренція за статус опозиції до Президента.

Як повідомлялося, під проектом постанови «УДАРу» про саморозпуск Верховної Ради підписалися також фракції «Свобода» і «Батьківщина».

Заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко в коментарі «Слову і Ділу» заявив, що успіх «Свободи» на минулих парламентських виборах був частково продиктований негативним ставленням виборців до екс-президента Віктора Януковича, оскільки ця партія сприймалась як антагоніст політики колишнього президента.

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець заявив, що його фракція буде брати участь у роботі владної коаліції в парламенті й підтримуватиме ініціативи Петра Порошенка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: