Вкладникам «проблемних» банків хвилюватися не варто – експерт

Читать на русском

Економіст та президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко впевнений, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здатний компенсувати депозити вкладників «проблемних» банків.

Про це він сказав на прес-конференції 18 червня, пише кореспондент «Слова і Діла».

За словами експерта, проблеми з виплатами у Фонді гарантування вкладів носять тимчасовий характер: «У Фонду гарантування є близько 6 чи 7 мільярдів – звісно, це мало. Але в законі про Фонд гарантування записано, що він може виходити до уряду, до органів влади для того, щоб отримувати фінансування для виконання його обов'язків перед вкладниками».

«Грубо кажучи, Фонд гарантування отримає кредит і забезпечить виконання фонду перед вкладниками у випадку банкрутства будь-якої групи банків», – переконаний Сугоняко.

Крім того, економіст упевнений, що відхід із ринку частини банків позитивно вплине на банківську систему країни. «Ці «нездорові» банки мають піти з фінансового ринку. І чим швидше вони підуть, тим краще. Рішуча позиція Національного банку й Кубіва, в першу чергу, щодо зупинення діяльності банкрутів – це надзвичайно позитивно», – вважає президент Асоціації українських банків.

Нагадаємо, Національний банк України визнав неплатоспроможними 10 вітчизняних банків. Серед них – «Брокбізнес» і «Реал Банк» бізнесмена-втікача Сергія Курченка, банк «Форум» Вадима Новинського, «Південкомбанк» та «Західінкомбанк». До списку банків-банкрутів потрапила й низка дрібніших фінустанов.

Додамо також, що станом на 18 червня Нацбанк уже виділив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб кредит на суму 4,2 мільярди гривень.

16 квітня голова Нацбанку також погрожував позбавити ліцензій банки, що спекулюють на коливанні курсу валют.

Сьогодні «Слово і Діло» вже писало про те, що Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради нову кандидатуру на посаду голови Національного банку.

На цю мить в активі Степана Кубіва - 5 виконаних обіцянок із 18, зареєстрованих системою «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: