Порошенко пішов шляхом «холодного миру» з Росією – експерт

Читать на русском

Співголова робочої групи Національного конвенту України щодо ЄС Олександр Чалий вважає, що з усіх можливих сценаріїв розвитку українсько-російських відносин Президент Петро Порошенко обрав сценарій «холодного миру».

Про це дипломат заявив на Національному експертному форумі «Від революції – до нової країни», передає кореспондент «Слова і Діла».

Усього таких сценаріїв, на думку експерта, 4: мир, війна, холодний мир та холодна війна.

Мир із Російською Федерацією, за словами Чалого, неможливий, поки не вирішене питання Криму, без чого навіть формальний мир зі східним сусідом не має перспективи. Війна з РФ також неможлива, бо в України немає ресурсів для війни з ядерною та добре озброєною Росією.

Холодна війна України з Росією може обернутися фактичною втратою східної частини країни. «Фактично в цьому сценарії ми отримаємо форму ФРН та НДР і другу берлінську стіну. Ключове питання: де вона пройде і скільки за це ми повинні будемо заплатити крові. Цей сценарій дасть можливість і для швидких реформ «ФРН», і зробить доступним великий пакет допомоги, однак Східна Україна буде залишатися певний час поза контролем центральної української влади», – підкреслив Чалий.

Порошенко, на думку експерта, обрав сценарій «холодного миру». «Вчорашню заяву Президента я сприймаю як крок до цього сценарію. При ньому ми не укладемо формальний мир з РФ, однак ми можемо контролювати ситуацію на сході, мати формальний договір про перемир'я, який буде включати РФ, США, ЄС і Україну», – резюмував він.

За такого плану розвитку подій Україна триматиме курс на євроінтеграцію, але економічні відносини з Росією збереже, вважає Чалий.

Як відомо, Президент Петро Порошенко раніше заявив, що готовий припинити вогонь на сході України для проведення переговорів.

Нагадаємо, міністр Кабінету міністрів Остап Семерак 28 квітня запевнив, що влада не дозволить Володимиру Путіну «вибудувати нову берлінську стіну» посеред України.

Як повідомляло «Слово і Діло», колишній посол, екс-заступник міністра закордонних справ, відомий дипломат Олександр Чалий застеріг українців від сподівань щодо вступу до ЄС та НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: