«Свобода» ризикує не потрапити до Ради через втечу Януковича — експерт

Читать на русском

Успіх «Свободи» на минулих парламентських виборах був частково продиктований негативним ставленням виборців до екс-президента Віктора Януковича, оскільки ця партія сприймалась як антагоніст політики колишнього президента.

Про це в ексклюзивному коментарі для «Слова і Діла» заявив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

«За часів президента Ющенка рівень електоральної підтримки «Свободи» вимірювався десятими відсотка. Оскільки Янукович представляв одну політичну крайність, то значна частина електорату «Свободи» їх підтримала, як найбільш радикально налаштованих стосовно діючого президента та його партії», - пояснив соціолог.

В нинішніх умовах, як вважає експерт, через відсутність свого політичного суперника в країні електоральна підтримка «Свободи» значно зменшилася.

«Свободі» потрібно або радикально змінювати стиль своєї діяльності, або вона багато втратить», - резюмував Міщенко.

В свою чергу директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ярослав Ковальчук також допускає, що «Свобода» не зможе подолати прохідний бар'єр, якщо оголосять позачергові вибори до Верховної Ради.

На думку Ковальчука, партії потрібно об'єднуватися з іншими політсилами націоналістичного спрямування, щоб гарантувати собі успіх на позачергових виборах.

Як повідомляло «Слово і Діло», 29 травня Центральна виборча комісія опрацювала 100% електронних протоколів дільничних виборчих комісій з підрахунку голосів на позачергових президентських виборах. Згідно з даними ЦВК, лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок набрав на виборах 1,16%.

Системою «Слово і Діло» зафіксовано 64 обіцянки Тягнибока, 13 з яких були виконані, а 9 — провалені. Таким чином, рейтинг відповідальності політика в системі становить 20%.

Про інші думки експертів щодо майбутніх парламентських виборів та вірогідності їх проведення можна дізнатися зі спеціального матеріалу «Слова і Діла» на цю тему.  

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: