З місяці прем'єра Яценюка: декларації та реалізація

Читать на русском

Для того, щоб збільшити зображення, натисніть на нього

Протягом, вже без перебільшення, багатої політичної кар'єри Арсенія Яценюка проект «Слово і Діло» відшукав серед виступів, заяв та політичних програм політика 275 обіцянок. З них як виконані зафіксовані 69, 51 отримали статус «не виконано», а ще 155 продовжують очікувати на своє виконання. Така кількість обіцянок назбиралася станом на 28 травня 2014 року - ці зобов'язання Яценюк взяв на себе на різних посадах, на яких йому довелося побувати, а це і робота в міністерствах, і головування в Верховній Раді, і лідерство в партії «Фронт змін» і фракції «Батьківщина», і нарешті — керівництво Кабміном.

Природньо, що пік «обіцяльності» Яценюка припав саме на посаду прем'єр-міністра - на ній Арсеній Петрович роздав фактично половину своїх обіцянок - 135. Велика кількість обіцянок на цьому посту пояснюється доволі просто - по-перше, до прем'єра, на рівні з президентом, прикута найбільша увага громадськості та ЗМІ, відповідно він ретранслює громадянам найбільше месседжів, ну а по-друге, він має всі важелі впливу на безпосереднє здійснення своїх обіцянок, тому, логічно, може пообіцяти набагато більше, ніж, будучи, наприклад, головою партії. Логіку таких припущень підтверджує і статистика Яценюка - в 2011 році за ним зафіксовано 23 обіцянки, в 2012 - 51, в 2013 - 34, а менше ніж за половину 2014-го, коли він очолив виконавчу владу, - вже 150.

Повертаючись до обіцянок Яценюка, даних ним на нинішній посаді, зазначимо, що зі 135 його заяв прем'єр вже зараз виконав 14, не виконав 11, а всі інші обіцянки голови Кабміну перебувають в процесі виконання, тобто в перспективі можуть бути як виконані, так і ні. Зупиняючись на виконаних обіцянках, варто сказати, що напередодні Яценюк справився зі своїми зобов'язаннями провести чесні і прозорі президентські вибори, а також не допустити їх зриву (до цього він обіцяв не брати у них участі — і на минулих вихідних українці таки мали можливість переконатися, що його прізвища справді не було в бюлетенях).

Серед перших виконаних обіцянок Яценюка на посаді були внесення законопроектів про секвестр держбюджету та державні закупівлі, підписання політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС, вилучення у громадян значної кількості зброї та введення прогресивної шкали оподаткування доходів з депозитів. Крім того, Яценюк може занести собі в актив виконання обіцянок щодо зменшення кількості чиновників, відкриття європейського ринку для українських товарів, скорочення кількості дозвільних документів, відшкодування ПДВ у квітні та певної стабілізації курсу гривні. Останньою виконаною в системі «Слово і Діло» є обіцянка Яценюка щодо внесення законопроекту про загальнонаціональне опитування 25 травня, хоча самого опитування, втім, так і не відбулося, а законопроект був знятий з розгляду.

Те, що Яценюк далеко не «безгрішний» щодо своїх обіцянок, доводить статистика невиконаних зобов'язань на посаді прем'єра, а таких назбиралося 11. Керівнику уряду, зокрема, так і не вдалося стабілізувати ситуацію в Криму і не допустити його аннексії, зберігаючи територіальну цілісність держави, а також виконати всі соціальні зобов'язання перед українцями Криму і провести загальнонаціональний діалог для розширення повноважень автономії. Також як невиконані зафіксовані обіцянки швидко взяти під контроль ситуацію з безпекою в Україні і навести порядок в східних регіонах, отримати до початку травня понад 2 млрд дол. допомоги від ЄС і не вводити в 2014 році податок на депозити. Крім того, Яценюк провалив 2 обіцянки щодо тексту нової Конституції — спочатку він анонсував, що текст Конституції з’явиться у Верховній Раді 15 квітня 2014 року, а пізніше пообіцяв узгодити і підписати текст Основного закону до 25 травня 2014 року, але в обох випадках прем'єр не вгадав з датами, а його «констуційна епопея» ще поки далека від завершення.

Серед ключових обіцянок Яценюка-прем'єра, які поки не матеріалізувались у виконані чи невиконані, варто виділити виплату боргів «Газпрому», здійснення децентралізації влади, введення біометричних паспортів, збільшення оподаткування великого монопольного бізнесу, повернення Криму та стабілізацію економічної ситуації. Останні зафіксовані обіцянки Яценюка стосуються закупівлі БТРів для армії та введення консультантів з ЄС в кожне міністерство.

Враховуючи значну кількість вже обіцяного Яценюком і те, що він обов'язково наобіцяє в майбутньому, за якийсь час українці побачать, чи «по Сеньке» Арсенію Петровичу «шапка» прем'єр-міністра. Якщо, звичайно, він затримається на цій посаді при новому президенті і потенційно - новому парламенті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: