Невиконані обіцянки Олександра Попова – передумова колапсів

Читать на русском

Наразі за діючим головою Київської міської держадміністрації Олександром Поповим в системі «Слово і діло» зареєстровано більше 400 обіцянок, 126 з них - невиконані. Останні нереалізовані обіцянки київського голови пов’язані з його «плідною» роботою під час ліквідації наслідків снігопадів у Києві. Останні події в столиці й стали причиною нашої уваги до роботи київського очільника.

Березневі снігопади в Києві зайвий раз продемонстрували, наскільки вразлива столична інфраструктура до найменших погодних відхилень, та викрили її найслабкіші місця. В даній статті ми спробували проаналізувати головні з них.

Чому не вистачало техніки?

Протягом снігового колапсу київські очільники неодноразово повторили, що головною проблемою надзвичайного стану в Києві є небувала кількість опадів – столиці не вистачає транспорту для вивезення мільйонів тонн снігу. Однак серед великої кількості обіцянок київських керманичів, зобов’язань щодо закупівлі зимової техніки ми віднайшли лише декілька. Так в 2011-му році, за ініціативи екс-заступника голови КМДА Олександра Мазурчака, було закуплено 70 одиниць снігоприбиральної техніки. А Олександр Попов, хоча й обіцяв, однак не закупив для Києва обіцяні мобільні снігоплавильні машини, що дозволяють швидко розтоплювати зібраний сніг в будь-якій частині міста. Недавні події довели доцільність закупівлі подібної техніки.

Додамо, що цього року нас чекає впровадження пілотного проекту боротьби з бурульками за допомогою новітніх технологій.

Чому в Києві постійно ламаються трамваї?

Найбільшою проблемою міста під час снігопадів стало відновлення руху громадського транспорту, що переносилося з дня на день. Останніми на маршрути повернулись київські трамваї.

Однак трамваї в Києві ламаються постійно, а не лише під час природних катаклізмів, і головна причина даної проблеми – застарілість рухомого складу. Минулого року замість  20-ти обіцяних Олександром Поповим нових трамваїв рухомий склад трамваїв "Київпастрансу" поповнився лише 13-ти одиницями, 9 із них  -  київського виробництва. Підкреслимо, що Олександр Попов обіцяв протягом 2012-го року виробити у Києві не менше 40-ка трамваїв.

Сміття в столиці

Окрім іншого, протягом нещодавнього погодного колапсу в Києві накопичилася велика кількість невивезеного сміття, що черговий раз нагадало нам причину появи в столиці стихійних звалищ відходів.

Хоча Олександр Попов і обіцяв закласти статтю видатків міського бюджету для боротьби зі стихійними звалищами, однак в бюджеті Києва на 2012-й рік не було передбачено коштів для ліквідації сміттєзвалищ. Але не в боротьбі проти несанкціонованих сміттєзвалищ прихована суть проблеми - багатомільйонне велике місто не може постійно залишати тонни відходів просто неба, що робиться наразі.

Ще в 2011-му році Олександр Попов запевнив, що невдовзі розпочнеться реалізація проекту, згідно з яким буде проведена повна реконструкція сміттєспалювального заводу "Енергія". За словами Олександра Попова, в рамках проекту буде реконструйована технологія очищення і поставлено японське устаткування. Однак протягом року було лише узгоджено проект реконструкції з японською стороною. Жодних практичних кроків в даному напрямку так і не здійснювали. На зародковій стадії залишається й впровадження практики роздільного збору сміття в столиці.

А далі потоп?

Олександр Попов, Міністр ЖКГ Геннадій Темник та голова ДержНС Михайло Болотських запевнили, що Київ переживе період танення снігів без значних підтоплень, а система водовідведення столиці здатна впоратися з новими навантаженнями. Однак до Києва вже доправляють спеціальну техніку з регіонів.

При цьому Олександру Попову з року в рік не вистачає коштів на реконструкцію Бортницької станції аерації, яка викликає занепокоєння у всіх киян. Крім того, до 1 вересня минулого року роботи з ремонту водопостачання в Києві, які обіцяв виконати голова КМДА, не були завершені. Зауважимо, що під час проведення гідравлічних випробувань було виявлено 1167 пошкоджень мереж. За офіційною інформацією КМДА, повну заміну старих мереж тепло- та водопостачання планується здійснити аж в 2020-му році.

Подяка комунальникам

Висловлюючи глибоку вдячність відважним комунальникам, які цілодобово розчищали вулиці столиці, голова КМДА повідомив, що у співпраці з урядом київська влада запровадить програму будівництва службового житла.

Однак ідея ця не нова. Минулого року Олександр Попов вже обіцяв надати житло 150-ти жеківцям та двірникам. Однак житло було надано значно меншій кількості осіб. В березні минулого року з нагоди Дня працівників ЖКГ Головне управління житлового забезпечення передало районним у місті Києві державним адміністраціям 39 квартир загальною площею 1651,41 кв. м. та 9 житлових приміщень загальною площею 237,65 кв. м. під службове житло. Розподіл житла відповідно до чинного законодавства здійснювався адміністраціями на місцях, а тому щасливчиків, які отримали нечисельне житло, ми не знаємо.

Окрім двірників, Олександр Попов заборгував обіцяні квадратні метри чорнобильцям та  працівникам бюджетної сфери Києва.

Головною причиною всіх проблем міста Олександр Попов вважає недостатність фінансування. У київських керманичів традиційно не вистачає коштів на життєво необхідні місту заходи: облаштування житлово-комунального господарства, розвиток дорожньої та транспортної інфраструктури, забезпечення житлом, збереження культурних пам’яток тощо. Однак знаходяться кошти на зведення сумнівних пам’ятників, закупівлю сумнівної техніки, засадження та постійне пересадження квіточок та дерев космічної вартості. Дійсно, в розпал передвиборчої кампанії, на фоні водопроводів та сміттєзвалищ піаритися "не комільфо". Тим часом кияни лишаються беззахисними перед обличчям негоди.

І щодо виборчої кампанії. Якщо вибори міського голови все ж будуть призначені, киянам слід, нарешті, серйозно задуматися над тим, чи здатні ексцентричні прибульці "з космосу" та чиновники з провінційних містечок налагодити ефективне функціонування столиці, і лише після цього зробити зважений вибір.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: