Як за 5 років змінилися доходи кандидатів у президенти

Читать на русском

У цьогорічних президентських виборах беруть участь 23 кандидати, п’ятеро з яких уже балотувалися 2010 року: Анатолій Гриценко, Петро Симоненко, Юлія Тимошенко, Сергій Тігіпко та Олег Тягнибок. Портал "Слово і Діло" порівняв річні декларації про доходи цих кандидатів та проаналізував, як змінилося їхнє матеріальне становище за цей час.

* Примітка. Для зручності сприйняття деякі цифри були округлені.

Нагадаємо, перший тур минулих президентських виборів відбувся 17 січня 2010 року, тому кандидати під час реєстрації подавали декларацію про доходи за 2008 рік. На цьогорічних виборах претенденти на найвищу посаду в державі надавали декларації за 2013 рік.

Загалом кандидати у президенти покращили своє матеріальне становище. Якщо 2008 року рівень їхніх доходів був у межах від 189 тис. грн до 20,2 млн грн, то 2013 року він становив від 180 тис. грн до 264 млн грн.

Безперечним лідером був і залишається Тігіпко, який з-поміж усіх п’яти кандидатів має найбільше земельних ділянок, грошових заощаджень та цінних паперів, а також автомобілів – 6 одиниць. При цьому в кандидата зменшилася житлова площа квартир, що перебувають у власності його родини. А житловий будинок, яким він володів у 2008 році, було перереєстровано на членів сім’ї.

Водночас Гриценко, який офіційно не володіє нерухомим майном, також покращив своє матеріальне становище, зокрема за рахунок збільшення розміру пенсії. Так, 2008 року кандидат у президенти отримав пенсійних виплат на 48 тис. грн, а 2013 року він уже отримував утричі більшу пенсію – на 150 тис. грн.

Також кандидати, за винятком Тігіпка, не надто полюбляють користуватися транспортними засобами, а Симоненко й Тимошенко взагалі їх не мали і не мають. За цей час Тягнибок та Гриценко оновили свій автопарк: перший змінив Toyota Land Cruiser 200 (з об’ємом двигуна 4,5 л) на Toyota Sequoia 57 (з об’ємом двигуна 5,7 л), другий продав за 84 тис грн стареньку Honda та придбав за 487 тис. грн новеньку Volvo XC90 2013 року випуску. Крім того, Гриценко – єдиний з-поміж цієї групи кандидатів, хто має водного мотоцикла Yamaha потужністю  58,8 к/с.

Читайте також: Майбутні президенти: з-поміж кого українці обиратимуть очільника держави

Якими б не були результати президентських виборів 25 травня, портал"Слово і Діло" й надалі пильнуватиме за виконанням обіцянок вищезгаданих політиків.

Микола Засядько, "Слово і Діло"

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: