«Свобода» і «Удар» - нові парламентські сили

Читать на русском

Цьогорічні вибори до Верховної Ради України продемонстрували прагнення громадян змінити ситуацію, яка склалася у суспільно-політичній сфері. Поряд з представниками Партії регіонів, ВО «Батьківщина» та Комуністичної партії, заручившись народною підтримкою, подолали 5%-й бар'єр й нові для Парламенту політичні сили: ВО «Свобода» на чолі з Олегом Тягнибоком і партія «УДАР» під керівництвом Віталія Кличка.

Проект «Слово і діло» вирішив ближче познайомитися з новачками та здійснити комплексний аналіз передвиборчих програм не лише партій в цілому, а й окремих кандидатів в народні депутати, що пройшли за мажоритарною системою.  В ході дослідження було розглянуто відповідальність лідерів обох партій, оцінено ступінь популізму передвиборчих програм та спрямованість їх пунктів на ті чи інші сфери життя.

Відповідальність або ефективність діяльності було визначено як співвідношення кількості виконаних обіцянок та їх загальної кількості.

Значення цього показника дуже низьке у обох лідерів. Це пов’язано, перш за все, з тим, що вони тільки-но потрапили до великої політики і ще не встигли у повній мірі реалізувати обіцяне.

Передвиборчі програми кандидатів у народні депутати від ВО «Свобода» співпадають одна з одною і повністю відповідають програмі партії. Обіцянки біло розділено на такі групи:

-соціальна сфера;

-економіка;

-податки і фінанси;

-сільське господарство;

-політичні рішення;

-мовні питання;

-реформування влади;

-зовнішня політика;

-округ.

Найбільша кількість обіцянок стосується соціальної сфери, найменше уваги приділено питанням зовнішньої політики та розвитку сільського господарства. Важливо, що жоден з кандидатів не зупинився на вирішенні проблем свого округу.

На відміну від ВО «Свобода», програми мажоритарників від «УДАРу» мають багато відмінностей, однак, не дивлячись на це, всі вони приділили увагу антикорупційній люстрації, запровадженню народного вето та народного вотуму недовіри.  Особливістю передвиборчих гасел усіх мажоритарників є врегулювання проблемних питань свого округу.

Хоча програмні пункти мажоритарників і партійних програм у обох політичних сил різняться, кожній з них доведеться докласти максимальних зусиль задля реалізації задекларованого, адже це вимагатиме як складних політичних рішень, так і значних фінансових вливань. В будь-якому разі за п’ять років українські громадяни зможуть пересвідчитися у тому, чи "Свобода" і "Удар" тимчасово опинилися на політичному небосхилі, чи всерйоз і надовго.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: