Суд призначив експертизу здоров'я обвинуваченого менеджера Павлоградського хімзаводу

Вищий антикорупційний суд на вимогу сторони захисту призначив експертизу стану здоров'я комерційного директора державного підприємства «Павлоградський хімічний завод» Валерія Кирилова. Його САП обвинувачує разом із генеральним директором ПХЗ Леонідом Шиманом у зловживаннях на 43,3 млн грн.

Таке рішення 26 січня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника про призначення комісійної судово-медичної експертизи у кримінальному провадженні задовольнити частково. Призначити комісійну судово-медичну експертизу. На вирішення експертів поставити такі питання: чи хворіє Кирилов на тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні; чи дозволяє стан здоров'я (Кирилова – ред.) брати участь у кримінальному провадженні шляхом прибуття до зали судових засідань ВАКС, Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області або в режимі відеоконференції із застосуванням власних технічних засобів з будь-якого місця його знаходження», – йдеться в рішенні.

Проведення експертизи доручили експертам відділу комісійних судово-медичних експертиз Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Нагадаємо, в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток.

Нещодавно Шиману повідомили про нову підозру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО