ВАКС заарештував ексголову Держспецзв'язку Щиголя

Вищий антикорупційний суд узяв під варту колишнього голову Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрія Щиголя, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 62 млн грн державних коштів.

Таке рішення 23 листопада ухвалив слідчий суддя ВАКС Віктор Маслов, повідомляє «Слово і діло».

НАБУ і САП просили заарештували Щиголя з альтернативою 50,23 млн грн. В засідання також з'явилися два народних депутати від «Слуги народу» Олександр Федієнко та Михайло Крячко, які просили взяти на поруки ексголову служби.

«Клопотання детектива – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Юрія Щиголя запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 21 січня 2024 року. Взяти підозрюваного під варту в залі суду», – сказав суддя.

Одночасно Щиголю визначили альтернативний запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 25 млн грн.

Як стверджував прокурор САП Ігор Ткач, у 2020 році власник групи компаній Роман Коваль обговорював на той момент ще з кандидатом на посаду заступника Держспецзв'язку Віктором Жорою ймовірні схеми в службі. У січні 2021 року Жору призначили заступником голови Держспецзв'язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Надалі до своєї змови вони залучають голови служби Щиголя, керівника державного підприємства «Українські спеціальні системи» (підконтрольне Держспецзв'язку) Артура Вітренка та працівника УСС.

Надалі підприємець Коваль, Жора і Щиголь визначили три приватні компанії «Сембер трейд», «Інсайд Солюшенс» і «Білінгтек» ще за півроку до закупівлі. Саму закупівлю засекретили, компанія «Білінгтек» була нібито конкурентом, а перші дві заздалегідь визначені як переможці. З «Сембер трейд» і «Інсайд Солюшенс» ДП «УСС» уклало договори на постачання програмного забезпечення та послуг та перерахувало у 2021-2022 років кошти у сумі понад 285 млн грн.

Проте реальна вартість програмного забезпечення, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній в Угорщину та США з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Раніше прокурор САП заявив, що в Щиголя знайшли криптовалюти на 1,5 млн доларів. Сам підозрюваний повідомив, що цей криптогаманець нібито з ним ніяк не пов'язаний і ще півроку тому під час обшуків НАБУ не знало про нього, а раптом після підозри він з'явився.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю, його заступнику та іншим у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО