Глава МВС розповів, що вирішили з покаранням для ухилянтів за кордоном

У питанні покарання для тих військовозобов'язаних, хто виїхав незаконно з України під час війни, має бути як юридична, так і моральна сторона. Наразі МВС шукає золоту середину.

Про це повідомив голова МВС України Ігор Клименко в інтерв'ю «Українській правді».

«Тут золоту середину треба знайти. Не звинувачувати, що ми нікого не пустимо, або всіх пустимо, або той сяде у в'язницю, той не сяде. Держава має виробити загальний підхід до цієї проблеми. Тому що ця проблема надалі буде соціальною - неприйняття одним прошарком населення того прошарку населення, який утік просто від війни», – сказав він.

При цьому Клименко не виключив, що у якості покарання порушникам можуть призначити адміністративний штраф після повернення в Україну. Йдеться про ті випадки, коли громадянин виїхав за підробленими документами, оскільки це вже кримінальна відповідальність.

Він також додав, що у цьому питанні є як юридична сторона, так і моральна.

«Моральна сторона – це відчуття справедливості тих хлопців, які сидять в окопах, які забезпечують життєдіяльність країни та тих, хто вже 19 місяців перебуває за кордоном, ну хто менше, хто пізніше виїхав. Ми зараз дискутуємо за юридичними нормами, які мають цю справедливість і юридично та морально звести до одного», – додав він.

Клименко наголосив, що ті, хто поїхав легально, «це зовсім інша історія». Каратимуть тих, хто виїхав незаконно, наприклад – через систему «Шлях», нелегально виїхали за документами ВЛК та МСЕК, нелегально поїхали у відрядження чи навчання.

Нагадаємо, член парламентського комітету з нацбезпеки та оборони представник президента у ВР Федір Веніславський спрогнозував, чи буде масова екстрадиція ухилянтів в Україну. А в РНБО заявили, що імена ухилянтів та їхніх лікарів-помічників будуть оприлюднені.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО