Арахамія розповів, чому Рада залишила реєстр декларацій закритим

Верховна Рада не стала відкривати реєстр декларацій у зв'язку з проханням чиновників із прифронтових регіонів.

Про це повідомив народний депутат від «Слуги народу» Давид Арахамія у Telegram.

За його словами, норма закритості реєстру виникла на прохання декларантів місцевих громад, які проживають на прифронтових територіях та родичі яких можуть перебувати у небезпеці.

«Тому й виник такий гібридний формат декларування. Це ніяк не заважає уповноваженим органам, що перевіряють, виконувати свою роботу», – стверджує Арахамія.

Він визнав, що таке рішення парламенту сподобалося не всім. Однак у законі про поновлення декларування є і «запобіжники».

Так, Арахамія повідомив, що за рік весь реєстр буде автоматично відкритий. Крім того, у законі буде прописано, що декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не лише для органів контролю.

«Ми з керівництвом парламенту першим подаватимемо такі листи до НАЗК з проханням зробити наші декларації публічними. Це є політична відповідальність кожного декларанта», – написав депутат.

Нагадаємо, сьогодні Рада ухвалила в цілому законопроєкт про поновлення електронного декларування для посадових осіб. Водночас, Рада провалила правку №371 про негайне відкриття декларацій чиновників – вона набрала всього 199 голосів.

Детальніше про норми законопроєкту можна дізнатись у публікації «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО