Румунія готова розширити маршрут експорту українського зерна Дунаєм

Румунія незабаром планує розширити один із ключових транзитних маршрутів для українського зерна. Причина такого кроку – ескалація рф безпеки у Чорному морі, яка посилює ризики для світової торгівлі продовольством.

Про це заявила міністр закордонних справ Румунії Лумініта Одобеску, пише Bloomberg.

Вона припустила, що Румунія може відкрити нові пункти перетину кордону з Україною, збільшити штат співробітників на існуючих переходах та залучити відставних та військових льотчиків для прискорення транзиту суден через Дунайські канали.

«Ми перебуваємо у тісному контакті з Україною, щоб визначити найкращі варіанти для збільшення та прискорення цього транзиту. Ситуація з безпекою, звісно, непроста, але ми готові й надалі допомагати Україні», – сказала Одобеску.

Зараз румунський порт Констанца (найбільший чорноморський порт блоку) є кращим варіантом для українських компаній через близькість і вартість.

Зазначимо, на сьогодні Румунія вже забезпечила транзит понад 20 млн. тонн зерна з України. Це приблизно половина всього 41 млн тонн, перевезених «коридорами солідарності» з початку вторгнення рф.

Нагадаємо, 17 липня у кремлі заявили про вихід із зернової угоди, яка дозволяла безпечно експортувати українське зерно з чорноморських портів.

Після цього росіяни почали атакувати порти та ангари із зерном в Україні. А в ніч проти 24 липня рф обстріляла річковий порт Рені на Дунаї, неподалік кордону з Румунією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО