НАБУ викрило голову Держсудової адміністрації

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрила голову Державної судової адміністрації на підбурюванні підприємця до надання неправомірної вигоди суддям Верховного суду.

Про це повідомляють прес-служби органів.

В органах не називають прізвище, але посаду голову Держсудової адміністрації наразі обіймає Олексій Сальніков.

«НАБУ і САП викрили голову Державної судової адміністрації України на підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного Суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства», – інформує НАБУ.

Як повідомляє САП, голова ДСА у березні поточного року отримав від фізичної особи 7500 доларів. Частину цих коштів він мав залишити собі, а 5000 доларів начебто передати суддям Верховного суду за винесення рішення в інтересах комерційного підприємства.

Надалі голова ДСА обіцяв посприяти у винесенні рішення суддями Верховного суду, зокрема й через залучення до цього його колишнього голови Всеволода Князєва. Однак, після викриття екскерівника Верховного суду на одержанні неправомірної вигоди, поведінка Сальнікова різко змінилася і він почав ухилятися від вирішення питання, проте й не маючи намір повертати отриману ним неправомірну вигоду.

«Наразі детективи проводять обшук за місцем роботи голови ДСА України. Попередня кваліфікація — ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369, ч. 2 ст. 190 КК України», – наголошують в НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,7 млн дол.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО