ВАКС не став змінювати запобіжний захід ексглаві Верховного Суду Князєву

Читать на русском
Зазначається, що суд погодився з доводами прокурорів САП і залишив без змін рішення від 11 липня, хоча сторона захисту просила ВАКС про будь-який інший запобіжний захід, який не пов'язаний із триманням під вартою.
Фото: facebook.com/supremecourt.ua

Апеляційна палата ВАКС залишила в силі запобіжний захід ексглаві Верховного Суду Всеволоду Князєву, підозрюваному НАБУ та САП в отриманні 2,7 млн доларів неправомірної вигоди.

Про це повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури.

Топ найбільших застав підозрюваним під час повномасштабної війниРейтинг найбільших застав підозрюваним, призначених судом у період повномасштабної війни – на інфографіці.

Зазначається, що суд погодився з доводами прокурорів САП і залишив без змін рішення від 11 липня, хоча сторона захисту просила ВАКС про будь-який інший запобіжний захід, який не пов'язаний із утриманням під вартою.

Таким чином, Князєв перебуватиме під вартою до 8 вересня. При цьому він, як і раніше, може внести заставу у розмірі 75 млн гривень, але в такому разі йому потрібно буде виконувати низку обов'язків.

«Рішення Апеляційної палати ВАКС набуло чинності з моменту проголошення та оскарження в касаційному порядку не підлягає», – додали в САП.

Нагадаємо, НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, 2002 року український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). Через 18 років колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним і повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Щоб не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 р. бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного із столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки із суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Зрештою Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. У ході слідчих дій НАБУ та САП задокументували передачу та отримання двома траншами 2,7 млн дол.

Раніше повідомлялося, що апеляція ВАКС залишила заарештованими банківські рахунки Князєва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: