Телефон Князєва розблокували, його досліджують детективи – керівник САП

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор розповів, що іноземним спеціалістам вдалося розблокувати телефон колишнього голови ВС.
Олександр Клименкофото: УП

Мобільний телефон судді Верховного суду Всеволода Князєва вдалося розблокувати спеціалістам у Польщі. Наразі цей речовий доказ досліджують детективи Національного антикорупційного бюро у межах справи про 2,7 млн доларів неправомірної вигоди.

Про це в інтерв'ю ZN.ua розповів керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименко.

«Головне для нас зараз, що ми вже отримали цей речовий доказ: телефон розблоковано, його досліджують детективи. Ба більше, ніхто ні в САП, ні в НАБУ взагалі не розглядав питання про призначення експертизи телефону в Україні за стінами НАБУ. У випадках технічної спроможності та впевненості, що буде результат, детективи НАБУ завжди розблоковують телефони самі. Спроба розблокування телефону спеціалістами НАБУ не призводить до знищення інформації чи інших негативних наслідків. Інакше це вже розмова про довіру до НАБУ. Але якщо в детективів недостатньо ресурсів і можливостей, потрібно залучати іншу сторону, альтернативні можливості. І в цьому випадку був варіант із Польщею», – зазначив він.

За словами Клименка, він не був проти направлення телефону Князєва в Польщу для розблокування, а навпаки – стежим за дотримання процедури. «Детективи НАБУ повідомили мені, що бачать ризик неправильного оформлення порядку направлення для дослідження саме цього речового доказу. На цьому етапі моїм головним завданням було зробити так, аби уникнути ризиків для справи... З мого боку не було жодних заперечень стосовно направлення телефону до Польщі, йдеться лише про необхідність дотримання порядку його оформлення, який передбачено законодавством», – підкреслив керівник САП.

Він додав, що на телефоні можуть бути докази причетності інших осіб до справи Князєва або вчинення інших правопорушень. Наразі з телефону успішно скопійована вся інформація. Водночас, за словами Клименко, цей телефон ніяк не вплине на справу самого Князєва, оскільки вона вже перебуває на фінальній стадії і незабаром слідство в ній завершать.

«Стосовно причетності до цього епізоду інших осіб – тут треба ще працювати та збирати докази, оскільки на сьогодні їх недостатньо. Зокрема й щодо інших суддів Верховного суду. Робота тут триває. За іншими можливими епізодами злочинної діяльності цього угрупування також іще багато роботи», – додав керівник САП.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру колишньому голові Верховного суду Всеволоду Князєву та адвокату, який був його посередником. За даними слідства, у 2002 році український бізнесмен Костянтин Жеваго придбав 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній (далі – колишні аукціонери). 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції Полтавського ГЗК. Проте, суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об'єднань, який мав зв'язки з суддями Верховного суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. (1,8 млн дол. – суддям Верховного суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг).

Врешті-решт, Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,7 млн дол.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: