Зеленський закликав Швейцарію дозволити реекспорт зброї та допомогти в організації Саміту миру

Президент України Володимир Зеленський виступив перед парламентом Швейцарії у режимі відеоконференції.

У своєму зверненні глава держави торкнувся тем зняття заборони на реекспорт швейцарської зброї та організації мирного саміту, повідомляє Le Temps.

Зокрема, Зеленський заявив, що Швейцарія могла б прийняти у себе саміт, присвячений питанням обговорення та реалізації української Формули миру.

«У березні я зустрівся з президентом Конфедерації Аленом Берсе і ще раз представив йому свою Формулу миру, в якій ваша країна зможе відіграти свою роль. Я запрошую вас організувати всесвітній саміт за мир. У цьому плані Швейцарія вже має свій досвід», – сказав Зеленський.

Президент також закликав парламент країни дозволити реекспорт швейцарської зброї.

«Майже щодня міста, будинки, церкви, магазини, підприємства зазнають обстрілу з території росії артилерією, гранатами, ракетами чи авіабомбами. Росіяни спалюють все, чого торкаються. Я знаю, що у вашій країні продовжуються дебати про право на реекспорт зброї. Я звертаюся до вас: будь ласка, ми просимо, щоби нам поставили зброю, щоб українська земля знову стала землею миру», – заявив президент.

Нагадаємо, кілька днів тому Сенат Швейцарії підтримав поправку, яка дозволяє реекспортувати швейцарську зброю та боєприпаси в Україну. Тепер ініціативу має підтримати нижня палата парламенту – Федеральні збори.

Раніше повідомлялось, що Швейцарія розширить програму фінансової допомоги Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО