З 1 квітня жоден новий препарат до переліку рецептурних не додався – Ляшко

Жодні правила для безрецептурних препаратів не змінюються.

Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Жоден новий препарат з 1 квітня не додався до переліку рецептурних. Препарати, які були безрецептурними, відпускатимуть в аптеці без рецепта і надалі. Для безрецептурних препаратів не змінюються жодні правила, переліки та категорії відпуску.

Натомість препарати, що раніше відпускалися за паперовим рецептом, з 1 квітня можуть відпускатися ще й за електронним рецептом – це додатковий електронний інструмент.

«Електронний рецепт спрощує українцям життя. Тому що, якщо в людини хронічна хвороба і певний рецептурний препарат потрібен системно на тривалий час, то можна не йти додатково до лікаря, а отримати е-рецепт дистанційно», – наголосив міністр.

Під час воєнного стану у пацієнта є змога самостійно обрати, який рецепт отримувати – електронний чи паперовий, підкреслив міністр охорони здоров'я.

Ляшко також нагадав, що з серпня 2022 року в Україні діє електронний рецепт на антибіотики. За цей час вже виписано понад 700 тисяч е-рецептів.

Нагадаємо, в Україні з 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна отримати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом. Йдеться близько 60% зареєстрованих ліків.

Нагадаємо також, що з 1 серпня 2022 року придбати антибіотики в аптеках України можна лише за рецептом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО